Hogyan vásároljon darts táblát?

A darts nem csupán csak néhány hosszúnak tűnő perc kitöltésére alkalmas, hanem a barátokkal való időtöltésére is remek lehetőség. Melyik típusú tábla felel meg Önnek a legjobban? Döntését megkönnyítik a következő kritériumok.


• Dia, szerkesztő, Árukereső.hu

• Olvasási idő: 4 perc

Darts tábla típusok

Szizál darts tábla

A szizál táblát elsősorban a profik használják, de általános felhasználásra is tökéletesen megfelel. A tábla a szizál agávé nevű növényből készül. A növény rostjaiból alakítják ki a tábla testét, majd ezután következik a darts tábla felülete. Egy minőségi szizál tábla akár tizenhatmillió növényi szálat is tartalmazhat.

+ Hurok a könnyebb eltávolításért
+ Nem szükséges elektromos ellátás
+ Bárhol használható
+ Minden dobást számolni kell

- Funkciók hiánya

A profi játékosok számára ajánlott az új generációs darts táblák vásárlása, amelyek éles huzalokkal vannak felszerelve, rögzítőhurok nélkül. Az ilyen típusú tábláknál minimális az esélye a darts nyíl lepattanásának.

Elektromos darts tábla

Az elektromos darts tábláknak van egy nagy előnye, mégpedig az, hogy a játékosok pontszáma automatikusan kiszámításra kerül. A tábla ugyanakkor a játékosok rangsorolását is ellenőrzi. Egyes típusoknál lehetőség van az ellenfél játékos funkció kiválasztására is. Ebben az esetben a tábla határozza meg azt, hogy hova dobja a nyilakat a kiválasztott nehézségnek megfelelően.

+ Pontszámláló funkció
+ Képernyő (lehetővé teszi a játékosok számára, hogy nyomon kövessék a pontokat és a játék állását).

- Elektromos ellátás szükséges
- Zajosabb

Az elektromos darts tábla lehet:
● Hálózati csatlakozóval rendelkező
● Akkumulátoros

Papír darts tábla

A papírból készült darts tábla nemcsak a nagyobb gyerekek számára alkalmas, hanem könnyedén magával viheti utazáshoz is. Edzésre is megfelelő lehet profik számára.

+ Könnyű súly
+ Kompakt
+ Hosszú élettartam

- Nem alkalmas szabadtéri használatra

Mágneses darts tábla

A mágneses darts táblák különösen alkalmasak a kisgyerekek számára, mivel a nyíl nincs felszerelve éles heggyel, csupán csak egy mágnes található a hegyében.

+ Biztonságos
+ Hosszú élettartam

Fából készült vagy rizsszalma darts táblákat is találhat otthoni használatra. Használja őket acélhegyű nyilakkal.

Paraméterek

Jellemzők
Az egyik legfontosabb jellemzője az elektromos darts táblának a csillapítás. A darts tábla hátán lévő párna megakadályozza azt, hogy a nyíl becsapódásakor keletkezett zaj a falra terjedjen.

Az elektromos darts táblák milyen egyéb tulajdonságai lehetnek fontosak az Ön számára?

Különböző játékmódok
Automatikus pontszámlálás
Szabályozható háttérhang
A játék nehézségének beállítása
LED kijelző

Méret
A darts tábla mérete is fontos. A leggyakoribb méret az a 18 hüvelykes tábla, ahol egy hüvelyk 25,4 mm-t jelent. A darts tábla aktív része 13 és ¼ hüvelyk átmérőjű, és összesen 20 részre van osztva. A tábla kettős középpontú, 50 és 25 pontos értékkel rendelkezik. A darts tábla kerületén és közepén sávok is vannak, dupla és tripla pontértékkel.

Anyag

Szizál
A szizál darts tábla szizál agávéból készül. A növény egy mexikói kikötőről kapta a nevét. A növény rostjait tábla alakúra préselik, amelyet ezután megfestenek, és az egyes mezőket elválasztó ráccsal látják el. Az ilyen típusú darts táblákat fém vagy műanyag hegyű nyilakkal használják. A műanyag nyilakkal használt szizál táblák rövidebb élettartammal bírnak.

Műanyag
Az elektromos darts táblák műanyagból készülnek, amelyek egyes lyukakkal ellátott szegmensekre van osztva. Ezekbe a kis lyukakba kell bedobni a darts nyilakat. A tábla szerkezete általában egy fémkerettel van megerősítve.

Papír
A papír darts tábla úgynevezett tekercselt papírból készült, amely nagyon tartóssá teszi a táblát.

Játékszabályok

A nyilakat mindig 237 cm távolságból dobják a célpontra. Fontos azonban a célpont helye is. Egyenesen kell felakasztani és úgy, hogy a dobások során ne essen le. A céltábla középpontját a padlótól 172,7 cm-re kell elhelyezni. A következő játékszabályokat is be kell tartani:

  1. A játékosok három dobásból álló körökben váltogatják egymást.
  2. Választható, hogy 301-et vagy 501-et játszik.
  3. A játék célja, hogy minden dobással a lehető legnagyobb pontcsökkenést érje el (a pontokat 301 vagy 501 mennyiségű pontból vonják le).
  4. Ismételje meg a köröket, ameddig az egyik játékos el nem éri a 0 pontot.
  5. A játéknak akkor van vége, ha a játékos pontosan annyi pontot dob, hogy eléri a 0-t. Ha a szükségesnél több pontot szerez, akkor a következő körben újra kell próbálkoznia.

Már tudja, hogy milyen darts táblát szeretne beszerezni, de még nem ismeri a nyilak tulajdonságait? Olvassa el útmutatónkat a darts nyilak kiválasztásáról.

Mi az a DOUBLE OUT?
A megfelelő mezőbe kell bedobni a nyilat a 0 érték eléréséhez. Így például, ha 32 pontja maradt, akkor a 16-os dupla mezőt kell eltalálni.
Mi az a DOUBLE IN?
A darts tábla kettős külső gyűrűjét vagy a közepét kell eltalálni.
Mi az a MASTER IN/OUT?
A játékot dupla vagy hármas mezővel kell kezdeni vagy befejezni.
Mi az a SINGLE IN/OUT?
A játékot úgy kezdheti vagy fejezheti be, hogy a darts tábla bármelyik mezőjébe betalál.

A szizál darts tábláknál gyakran elhasználódik a 20-as mező. Meghosszabbíthatja az élettartamát ha elforgatja a táblát, és egy másik mező kerül a helyére.

Gyakori kérdések

Felhelyezhetem bárhova a darts táblát?
Milyen nyílhegyet használjak szizál darts táblához?
Használható elektromos tábla a lakásban?