Hogyan vásároljon turmixgépet, botmixert?

A piacon többféle turmixgép létezik. Készíthet smoothie-t, készíthet nassolnivalót a gyerekeknek, keverhet tésztát, és még magvakat is apríthat. A különböző mixerek kialakításban, teljesítményben, tartozékokban, de még árban is különböznek egymástól. Olvasson tovább, hogy megtudja, hogyan válasszon olyan otthoni turmixgépet, ami elvégzi azt a munkát, amelyet elvár tőle.


• Dia, szerkesztő, Árukereső.hu

• Olvasási idő: 7 perc

A turmixgépek típusai

Botmixer

A legvékonyabb turmixgép a piacon, merülő turmixolásra használják, és manuálisan működik - egész idő alatt a kezében fogja tartani, ezért a botmixer kiválasztásakor különösen figyeljen a súlyára. Ideális levesekhez, szószokhoz és bébiételekhez.

+ Könnyen használható és tisztítható
+ Kompakt kialakítás - a tárolást is megkönnyíti
+ Viszonylag alacsony beszerzési ár
+ A rozsdamentes acél keverőlábbal ellátott modellek forró ételek turmixolásakor is használhatók
+ A legtöbb botmixer lehetővé teszi a sebességszabályozást
+ A csomagolás a tartozékok széles választékát tartalmazhatja - habverő, aprító, keverőtál, mérőpoharak stb.

- A gombot a keverési folyamat során végig lenyomva kell tartani
- Alacsonyabb teljesítmény
- Nem alkalmas hosszabb keverési munkamenetekhez

> Botmixerek

Asztali turmixgép

Többfunkciós eszköz, ami sokféle étel és ital elkészítésében segít a konyhában. A professzionális turmixgépek indukciós melegítő funkcióval is rendelkezhetnek a levesek és mártások elkészítéséhez. A magasabb árkategóriájú készülékek digitális kijelzővel rendelkeznek, amely jelzi az aktuális beállításokat, beleértve a főzési időt, az automatikus kikapcsolást vagy az időzítőt.

Sokoldalú konyhai segítő - használhatja szószok, levesek, bébiételek, smoothie-k, turmixok és még egyes süteménytészták elkészítéséhez is.

+ Elegendő teljesítményével jeget is tud zúzni és magokat is tud aprítani
+ Nagyméretű keverőtál
+ A turmixolás nagyon gyors és hatékony
+ Egyszerre nagyobb mennyiségű hozzávalót is képes feldolgozni
+ Folyamatos működés - nem kell a gombot a teljes keverési idő alatt nyomva tartani
+ Kényelmes kezelőfelület
+ A tartály könnyen mosható

- Nagyobb mérete miatt állandó helyet igényel a konyhapulton
- Nem alkalmas nehezebb tészták elkészítéséhez
- Viszonylag magas zajszint

> Asztali turmixgépek

Smoothie mixer

A reggeli turmixnak gyorsan és a lehető legegyszerűbben kell elkészülnie, ezért hozták létre a smoothie mixereket. Erősebb változatuk a nutri mixerek, amelyek a magokkal és kemény magvakkal is megbirkóznak.

+ Könnyen használható és tisztítható
+ Egyes tartályok mosogatógépben moshatók
+ A kiválasztott modellek lehetővé teszik, hogy az italt közvetlenül a tartályban turmixolja, amelyet aztán kivehet és ihat belőle, így nem kell kitöltenie a turmixot

- Csak smoothie-k készítésére alkalmas
- Alacsonyabb teljesítmény

> Smoothie mixerek

Aprítógép

Kompakt segítők, amelyek nem foglalnak nagy helyet a konyhában, de elvégzik a munkát. Alkalmas fűszernövények, hagyma, fokhagyma és egyéb zöldségek és gyümölcsök aprítására.

+ Kompakt kialakítás - a tárolást is megkönnyíti
+ Viszonylag alacsony beszerzési ár
+ Kemény gyümölcsök - diófélék és magvak - aprítására is alkalmas
+ Jég aprítására és jégdarabkák készítésére is ideális - de ebben az esetben figyelni kell az energiafogyasztásra, amely 300 W körül kell, hogy legyen

- Egyszerre csak kis mennyiségű ételt dolgozzon fel
- Viszonylag magas zajszint

> Aprítógépek

Paraméterek

Fogyasztás
A turmixgépek teljesítménye néhány tíz wattól egészen 2200 W-ig terjed. Minél nagyobb a teljesítmény, annál erősebb a turmixgép. Durva iránymutatásként egy legfeljebb 450 wattos teljesítményű turmixgép elegendő a burgonyapüréhez és a főtt zöldségek turmixolásához, míg egy 800 wattos vagy annál nagyobb teljesítményű turmixgép megbízhatóan készít turmixokat nyers gyümölcsökből és zöldségekből. Ha rendszeresen aprít diót vagy aprít jeget, válasszon egy nagyobb teljesítményű, 1100 wattos vagy annál nagyobb teljesítményű gépet.

Fordulatszám
A fordulatszám azt jelzi, hogy a penge percenként hányszor fordul, és minél több fordulatot tesz, annál gyorsabban és jobban keveredik az étel. A legtöbb turmixgép 10-28 ezer fordulat/perc tartományban működik. A legalacsonyabb fordulatszámok a turmixoláshoz, a legmagasabbak a jég vagy a diófélék aprításához szükségesek. Az egyes sebességek között válthat több lépésben történő ugrálással, vagy egy forgatható vezérlővel a folyamatos sebességszabályozás érdekében.

Sebességek száma
A legtöbb turmixgép 3 vagy több sebességfokozatot kínál. A legmagasabb sebességet általában “turbo" jelöléssel látják el. A "pulse" gomb lehetővé teszi a legmagasabb sebességen történő keverést rövid ideig.

Zajszint
A keverők működési zaja valóban jelentős, általában 80 és 90 dB között van (ez egy teherautó zajának felel meg a városi forgalomban). Ez magának a motornak a forgásából, de a keményebb élelmiszerek feldolgozásakor fellépő rezgésből is adódik. Nagy sebességnél a turmixgépeket meg kell fogni, mivel hajlamosak "menetelni" a konyhapulton. Emiatt egyes modellek csúszásmentes lábakkal vannak ellátva. Minél masszívabb és nehezebb a készülék, annál stabilabb.

Azok a modellek, amelyek nevében szerepel a "silent" szó, legfeljebb 72 dB zajt bocsátanak ki.

Méret és térfogat
Az asztali turmixgépek nehezebbek és 3 és 8 kilogramm közötti súlyúak.

Fontos a keverőtartály térfogata, amely a nagyméretű professzionális turmixgépek esetében 0,4 liter és 8 liter között lehet. Egy négytagú háztartásban való használathoz elegendő az arany középút, 1,5 literes vagy annál nagyobb térfogatú.

Mielőtt turmixgépet vásárolna, javasoljuk, hogy először keressen egy megfelelő helyet a konyhában, ahová elhelyezheti, és mérjen ki mindent gondosan. Ahhoz, hogy kényelmesen elférjen a konyhapult felső szekrényei alatt, a turmixgépnek legfeljebb 45-47 cm magasnak kell lennie. A két polccal rendelkező alsó szekrényekben 45 cm magasság áll rendelkezésre, így a turmixgépnek alacsonyabbnak kell lennie.

Ergonómia és működés

Az ergonómia kiemelkedő fontosságú a botmixer kiválasztásakor. Nem szabad, hogy túl nehéz legyen az Ön számára, és a fogantyú formájának jól kell illeszkednie a kezéhez. A fogantyún kezelőgombok is vannak, különösen egy kapcsoló, amelyet munka közben nyomva kell tartania. Ha balkezes, győződjön meg róla, hogy úgy van elhelyezve, hogy a keze kényelmesen tudja szorítani, ugyanakkor elég érzékeny legyen a turmixgép működtetéséhez. A kézi habverőt is hosszú ideig kell tartani, ezért ne legyen túl nehéz sem.

Egy asztali turmixgép esetében nem kell aggódnia az ergonómia miatt. Működése a készülék összeszereléséből (tartály, fej, test), gombokkal vagy az érintőképernyőn keresztül történő vezérléséből, a tartály megtöltéséből és kiürítéséből, szétszereléséből és tisztításából áll. Az asztali turmixgépek különböző adagolási lehetőségekkel rendelkezhetnek. Arra azonban ügyeljen, hogy a töltőnyílás elég nagy legyen. A turmixgép összeállításásnak könnyűnek kell lennie, ugyanakkor kívánatos, hogy minden alkatrész szilárd és összetartó legyen.

Tápkábel
A kábelnek elég hosszúnak kell lennie ahhoz, hogy ne korlátozza a készülék használatát a konyhában. Másrészt a túl hosszú kábel akadályoz. Praktikus, ha a kábel feltekeréséhez közvetlenül a készülék testén van hely.

Kivitelezés és anyag
A turmixgép teste rozsdamentes acélból vagy kiváló minőségű műanyagból készülhet. Számos vonzó és színes lehetőség közül választhat, de ne csak a dizájnt nézze. Az illesztések szilárdsága különösen fontos - a turmixgépnek összeszereléskor nincs "játéka" az illesztésekben. Általánosságban elmondható, hogy a jobb minőségű turmixgépek általában fémből, míg a legolcsóbb készülékek általában műanyagból készülnek.

A keverőedények üvegből, műanyagból, esetenként acélból készülnek. Praktikus, ha az edény átlátszó és mércével rendelkezik. Az üveg előnye, hogy teljesen semleges, azaz nem lép kémiai kölcsönhatásba az élelmiszerekkel: nem színeződik el, nem szívja magába a szagokat, nem savasodik például a gyümölcsöktől. A gyártók általában feltüntetik, hogy az üveg 90 °C-os hőmérsékletig használható. Hátránya a nagyobb súlya. A műanyag edények könnyebbek, és a legjobban ezek állnak a tulajdonságaik tekintetében közelebb az üveghez. Figyeljen azonban a magas hőmérsékletre vonatkozó korlátozásokra. A gyártó mindig feltünteti, hogy a tartály milyen hőmérsékleti tartományban használható.

A tartály fedelének szilikonból vagy minőségi gumiból készült tömítéssel vagy más megbízható zárószerkezettel kell rendelkeznie, amely nem lazul meg a rázkódás hatására.

A keverőkéseknek kiváló minőségű rozsdamentes acélból kell készülniük. A friss gyümölcsök és zöldségek tápértékének megőrzése érdekében a pengéket titánréteggel is bevonják, ami nem lép kölcsönhatásba az élelmiszerrel.

A műanyag botmixereket nem tervezték forró ételek turmixolására, többek között azért, mert a műanyag elszíneződik. Egyes műanyagok könnyen felveszik az ételekből a pigmentet, és idővel a fényben is megsárgulhatnak. A gyártók általában a használati útmutatóban figyelmeztetnek erre a lehetőségre.

Funkciók

A szinte kötelező sebességszabályozáson kívül a turmixgépnek más funkciói is lehetnek.

Az automatikus kikapcsolás lehetővé teszi a keverési idő beállítását, ami után a gép kikapcsolja önmagát.

Túlmelegedés elleni védelem - kikapcsolja a turmixgépet, amikor az kezd túlmelegedni, és nem engedi újraindítani, amíg a készülék kellőképpen le nem hűlt.

A tartályos asztali turmixgépek biztonsági zárral rendelkeznek a helytelen összeszerelés esetén történő elindulás megakadályozására, ami megelőzheti a baleseteket.

Habverő - egyes turmixgépek habverőként is szolgálnak.

Jégzúzás - a turmixgép csak akkor képes jeget zúzni, ha a gyártó kifejezetten ezt írja elő. Számítson arra, hogy ez a funkció a drágább, 1000 wattnál nagyobb teljesítményű gépekben gyakoribb.

Az indukciós fűtés a legdrágább professzionális készülékek extra funkciója, amely lehetővé teszi a levesek és szószok melegítését közvetlenül a turmixgépben.

Gyakori kérdések

Hogyan kell karbantartani a mixert, hogy sokáig bírja?
Hogyan használjuk biztonságosan a mixert?
Milyen tartozékokat tartalmazhat a mixer a csomagban?