Hogyan vásároljon autó hangszórót?

Az autóhangszóró cseréje az egyik leggyakoribb mód a belső tér hangminőségének javítására. Ha nem audio-szakértő, és bizonytalan az autója új hangrendszerének kiválasztásában, reméljük, hogy a következő sorokban tudunk néhány tanácsot adni.


• Dia, szerkesztő, Árukereső.hu

• Olvasási idő: 4 perc

Az autós hangszórók típusai

Koaxiális hangszóró

A koaxiális hangszóró két vagy több, egy kosárban elhelyezett hangsugárzóból áll. Ezek általában egy magas- és egy mélyközéphangszórót tartalmaznak. Ez egy olcsóbb megoldás, egyszerűbb beszereléssel, de az így kapott hangminőség kevésbé lesz jó, mivel az ajtó alján elhelyezett hangszórók magas hangjait az utas lábtere nyeli el.

+ Alacsonyabb ár
+ Könnyebb telepítés

- Ha az ajtó aljára szerelik, a magas hangok tompulnak
- Gyakran kisebb teljesítmény és gyengébb basszus komponens

Komponens autóhangszóró

A komponens hangszórók külön hangszórókkal rendelkeznek az egyes hangsávokhoz. A 2 sávos hangszóró esetében ez egy magas- és mélyközépsugárzóból álló készlet, a 3 sávos hangszóró esetében pedig magas-, közép- és mélysugárzó is. A magassugárzó külön is elhelyezhető, lehetőleg magasabb pozícióban, pl. az A-oszlopon lévő háromszögben (a visszapillantó tükrök közelében) vagy a műszerfalon. Ezért ha a hangszórók cseréjének célja a hangminőség jelentős javítása, akkor a komponens hangszórók mellett érdemes döntenie.

Mi az a frekvenciaváltó?
A legtöbb komponens hangszóró tartalmaz egy frekvenciakapcsolót, amely a 2-utas autós hangszórók esetében szétválasztja a magas- és mélyközéphangokat, a 3-utas hangszórók esetében pedig a közép- és mélyközéphangokat.

+ Magasabb hangminőség
+ A tweeter irányításának képessége

- Nagyobb kihívást jelentő telepítés
- Magasabb ár

Paraméterek

A hangszórók csatlakoztatása
Egyes autós hangszórók közvetlenül az autórádióhoz csatlakoztathatók, mások külső erősítőhöz való csatlakoztatást igényelnek. A hangszórók teljesítményének, érzékenységének és impedanciájának meg kell felelnie az adott csatlakozásnak. Egyesek mindkét csatlakozási lehetőséget kínálják.

● Autórádió hangszórók - a legjobb, ha nagyobb érzékenységű (legalább 90 dB) és kisebb RMS-teljesítményű (legfeljebb 100 W) hangszórókat választ.
● Hangszórók az erősítőhöz - Az effektív teljesítményfelvétel az erősítő teljesítményének 90-130%-a között legyen.

A hangszóró mérete
Az új autós hangszórók méretének meg kell egyeznie az eredeti hangszórók méretével. A leggyakrabban használt méret az autók első ajtó hangszóróinak átmérője 165 mm (6,5"), különösen a régebbi járművekben 130 mm-es (5,1") méret is megtalálható.

A legtöbb Audi járműben 200 mm-es hangszórókat talál, míg a modern Mercedes-Benz és BMW autókban kizárólag 100 mm-es membrános hangszórókat használnak. Egyes Ford és Mazda modellek 5×7" vagy 6×9" ovális hangszóróval vannak felszerelve, és ugyanez a méret használható a hátsó tárolórekeszbe történő beszereléskor.

A nagyobb membránfelület általában jobb hangminőséget eredményez.

A hangszóró érzékenysége és impedanciája

A hangszórók érzékenységét decibelben (dB) adják meg, és a hangszóró hangerejét fejezi ki egy méter távolságból történő hallgatáskor, 1 W bemeneti teljesítmény mellett. Laikusan fogalmazva, minél nagyobb az érzékenység, annál hangosabban szólnak a hangszórók, ha ugyanahhoz az autórádióhoz vagy erősítőhöz csatlakoztatják őket. Más szóval, a nagyobb érzékenységű hangszóróknak kisebb teljesítményre van szükségük a hangos hallgatáshoz.

Az impedancia és az erősítővel való kompatibilitás szintén fontos. Az alacsonyabb impedanciájú hangszórók nagyobb hangerőn hangosabban vagy torzítás nélkül játszhatnak. Az általános autórádiók 4 vagy 3 Ohm impedanciájú hangszórókkal működnek. A 2 Ohm impedanciájú hangszórókat is gond nélkül csatlakoztathatja külső erősítőhöz.

Az új járművek impedanciája is lehet atipikus, 6 vagy 8 Ohm, ezért érdemes először ellenőrizni az autóban lévő hangszórók impedanciáját.

A hangszóró teljesítménye
A hangszóró teljesítménye olyan paraméter, ahol a több nem feltétlenül jobb. Az autórádiók kimeneti teljesítményét maximális teljesítményként adják meg, a tényleges RMS-teljesítmény (hosszú távú zenei kimenet) általában 12-15 W körül van. Ebben az esetben felesleges 100 W-os vagy nagyobb teljesítményű hangszórókat keresni, a 20 W körüli értékek elegendőek. Ha hangszórókat választ egy erősítőhöz, a teljesítménynek meg kell egyeznie vagy nagyobbnak kell lennie, mint az erősítő teljesítménye.

A hangszóró membrán anyaga
A középsugárzókhoz leggyakrabban polipropilént vagy papírt használnak. A magassugárzók esetében nagy különbségek vannak - a legolcsóbb modellekhez mylart használnak, a selyem magassugárzók kellemesebb hangzást biztosítanak a magas frekvenciákon.

A hangszóró frekvenciatartománya

Azt jelzi, hogy a hangszóró milyen hangsávot képes reprodukálni. Általában ez a számadat nem sokatmondó, mivel nem ritka, hogy eltérő mérési módszertant alkalmaznak. Ne hagyja magát elcsábítani például a 30-40 Hz-es frekvenciatartománytól, ez egyszerűen irreális a hagyományos hangszórók esetében.

Az emberi fül 20 Hz és 20 kHz közötti frekvenciatartományt képes érzékelni. Ez a tartomány egyéni, és az érzékenység, különösen a magas frekvenciákon, az életkor előrehaladtával csökken. 30 éves korára a legtöbb ember már nem képes 16 kHz feletti frekvenciákat hallani.

A hangszóró elhelyezése

A hangszórók helyes elhelyezése nagyban befolyásolja a hangminőséget. Komponens hangszórók esetében ideális, ha a középsugárzókat az első ajtókba, a magas hangszórókat pedig magasabb helyekre, például a visszapillantó tükör háromszögébe, az A-oszlopra vagy az ajtópanelek tetejére szereli be.

A koaxiális hangszórók nem alkalmasak az első ajtókba való elhelyezésre, általában a hátsó oldallapokba szerelik őket, ahol általában csak a hangzás fokozására használják őket.

Gyakori kérdések

Szükségem van speciális hangszórókra a kedvenc zenei műfajomhoz?
Szükségem van erősítőre?