Hogyan vásároljon asztali lámpát?

Az asztali lámpák az íróasztalok megvilágítására szolgálnak, átveszik a csillár szerepét és koncentrált fényt biztosítanak, és gyakran kellemes hangulatot teremtenek akár a nappaliban, akár a hálószobában az éjjeliszekrényen. Egy gondosan kiválasztott lámpa hosszú évekig fogja szolgálni Önt, ezért győződjön meg róla, hogy ismeri a fontos paramétereket és a további funkciókat, amelyek idővel jól jöhetnek.


• Dia, szerkesztő, Árukereső.hu

• Olvasási idő: 6 perc

Asztali lámpa vagy állólámpa?

Az asztali változathoz képest az állólámpa a szoba jellegzetes dizájnelemeként is szolgál. Azonban nem olyan mobilis, de a csillár mellett további fényforrást jelent, amikor tévézik vagy számítógépen dolgozik. A kisebb lámpa könnyebben hordozható, akár csíptethető kivitelben is, és modelltől függően jobb fényt biztosít olvasáshoz és más, közvetlen spotvilágítást igénylő tevékenységekhez is.

Gondolja át, mire fogja használni a lámpát. Legyen szó egy univerzális hordozható lámpáról, egy erős spotlámpáról olvasáshoz, egy gyenge éjjeli lámpáról a gyerekszobába vagy egy irodai lámpáról.

Irodai asztali lámpa

Amennyiben az egész munkaterületet meg kell világítania, használjon irodai asztali lámpát, amelynek egyenletesen kell megvilágítania az íróasztalt. Irodákban és tanulószobákban értékelni fogja a hideg fényt a jobb koncentráció érdekében, valamint az állítható lámpafejet. Egy kevésbé feltűnő, de elegáns megoldás lehet egy LED-csík a billentyűzet felett vagy egy apró USB-lámpa.

Univerzális asztali lámpa

A nappaliban egy tipikus asztali lámpa gyakran inkább dekoratív funkciót tölt be, halvány, melegebb fényt adva. Amennyiben a többfunkciós világítást részesíti előnyben, amelyet egyszer olvasásra, máskor hangulatos megvilágításra, vagy baráti körben való üldögélésre használhat, válasszon a LED-technológiával ellátott modellek közül. Ezek lehetővé teszik a fény intenzitásának és színének megváltoztatását.

Éjjeliszekrény lámpa

A hálószobában lévő asztali lámpát is olvasásra fogja használni? A fény intenzitásának változtatási lehetősége is nagyszerű lesz ehhez. Választhat azonban olyan csíptethető lámpák közül is, amelyeket egyszerűen a fejtámlára rögzítenek, vagy olyan magasabb kategóriájú asztali lámpák közül, amelyek megbízhatóan megvilágítják egy könyv lapjait.

Lámpák a gyerekszobába

A nappali- és dolgozószobai lámpákhoz hasonlóan a gyereklámpák is feloszthatók dekoratív- és munkalámpákra. A gyermekeknek elegendő erős világítást kell biztosítani az íróasztalukhoz, amely nem rontja a szemüket. Az ágy mellett vidám lámpaernyők lehetnek mesefigurákkal, állatokkal és más képekkel, amelyek álomba ringatják a gyerekeket. A LED- vagy energiatakarékos izzók ideálisak, mert nem forrósodnak fel és nem égetik meg a gyerekeket.

Paraméterek

Anyag
A leggyakoribb kialakítás a fém (akár rozsdamentes acél, réz, króm vagy sárgaréz), amely alacsony karbantartási igényű, és tökéletesen illeszkedik szinte bármilyen belső térbe. A kissé természetesebb fából készült minták könnyedebbnek és szellősebbnek tűnnek, például egy világos skandináv stílusú árnyékolóval kombinálva. Ami a lámpaernyőket illeti, a papírból készültek a legkevésbé tartósak. Első pillantásra látványosnak tűnhetnek, de könnyen megsérülnek.

Legyen óvatos a papír lámpaernyőkkel, kövesse a gyártó utasításait, és soha ne használjon erősebb izzót, mint ami az utasításban szerepel.

A szövetből készült lámpaernyők sokféle színt és mintát kínálnak, de nehezebb karbantartani őket. A fém, műanyag vagy üveg lámpaernyők a legegyszerűbb karbantartást és nagyfokú variálhatóságot kínálják. De vigyázzon a biztonságra, az üveglámpák törékenyek, és ha felborulnak, könnyen eltörnek. Nem alkalmasak olyan helyekre, ahol kisgyermekek vagy háziállatok vannak jelen.

Kialakítás
A design, a szín és a forma kiválasztásakor vegye figyelembe a szoba általános jellegét és méretét, hogy a lámpa ne hagyja túl kicsinek tűnni a teret. Találhat minimalista, tisztán funkcionális modelleket és vidám lámpákat gyerekszobákba, valamint olyan újszerű, dizájnos darabokat, amelyekről első pillantásra nem lehet tudni, hogy lámpa, mint például a holdlámpa.


Egyes lámpákhoz még árnyékolók is rendelhetők, így az évszaknak megfelelően változtathatja a megjelenésüket. A népszerű rusztikus asztali lámpák tökéletesen kiegészítik a fából készült belső tereket, míg a retró minták egy kis régies hangulatot kölcsönöznek a régies belső tereknek.


Fontos paraméterek

Méret
A legkisebb könyvlámpák vagy kiegészítő éjjeli lámpák gyerekszobákba akár 20 cm-esek is lehetnek. A nagyobb asztali lámpáknál 80 cm körüli magasságú modelleket talál. A méret mérlegelésekor mérje fel a lámpa számára fenntartott helyet, és ne feledkezzen meg arról a helyről sem, amelyet a forgó karok elfoglalhatnak.

Ellenőrizze a kábel hosszát is. Mérje meg a távolságot a legközelebbi aljzatig, hogy ne kelljen kompromisszumot kötnie a helymeghatározásban, vagy egy csúnya hosszabbítót használnia néhány hiányzó centiméter miatt. Egyes lámpák zsinórja hosszabb, mint 2 méter, mások csak néhány tíz centimétert kínálnak.

Teljesítmény
A készülékek teljesítménye watt/óra értékben van megadva, a készülék energiafogyasztását jelzi időegységre vetítve. Minél nagyobb a teljesítmény, annál erősebb a lámpa, de a fogyasztás a teljesítmény növekedésével együtt nő.

Feszültség
A lámpák 230 V feszültséghez vannak igazítva. A termékleírásokban leggyakrabban 220-240 V-os értékeket talál. A lámpák ekkor alacsonyabb feszültségű helyeken is használhatók, de figyelembe kell venni a gyengébb teljesítményt. Nagyobb feszültség esetén a lámpát redukciós vagy átalakító transzformátoron keresztül kell csatlakoztatni.

Szín és fényintenzitás
A fény színét vagy színezetét kelvinben adják meg, és a fény hőmérsékletét jelzi. Minél nagyobb az érték, annál világosabb és hidegebb lesz a fény és fordítva. A hideg kék fény olyan munkához alkalmas, ahol tisztán kell látni, míg a kellemes meleg, sárga árnyalatú fény kellemes, otthonos hangulatot teremt. Az 1800 és 4000 K közötti tartományban meleg fényt talál. Az 5000 K-nál magasabb hőmérsékletű izzók hideg fényt bocsátanak ki.

A fényerősséget lumenben (lm) adják meg, és a feszültség, a fényerősség és az izzó típusa befolyásolja. Egy 250 lm-es izzót használhat a meghitt hangulat megteremtéséhez; az erősebb helyiségvilágításhoz 700 lm-es izzóra lesz szükség.

A foglalatok azok az alkatrészek, amelyek lehetővé teszik az izzó és a lámpa mechanikus összekapcsolását. Három típus létezik: csavaros, bajonettes és csapos. A leggyakrabban az Edison-csavarmenetek használatosak. E betűvel és egy számmal vannak jelölve, például E27. A számérték a foglalat átmérőjét jelzi milliméterben. A csavaros modelleken kívül gyakran használnak visszahúzható talpú lámpákat is, amelyek jelölése G betűvel kezdődik, például G9.

Dimmelhetőség - nagymértékben bővíti a lámpa használati lehetőségeit. A fényerőszabályzó lehet csúszó vagy vezérlőkerék formájában.
RGB színek - a fényerősség mellett a fény hőmérsékletének és színének változtatási lehetősége is hasznos funkció a világítás megváltoztatásához.
Távirányító - növeli a kényelmet és gyakran bővíti a beállítási lehetőségeket. Néhány hi-tech lámpa okostelefonnal is vezérelhető.
Érintésvezérlés - az érintőkapcsolóval ellátott lámpák könnyebben kezelhetők. Ez a funkció különösen hasznos az olyan éjjeli lámpák esetében, amelyeket gyakran működtet.

Cserélhető árnyékoló - egyes lámpák esetében több árnyékolót is vásárolhat, így gyorsan megváltoztathatja a lámpa általános megjelenését és a fény intenzitását.
A fény irányának beállítása - ez elengedhetetlen minden olyan asztali lámpa esetében, amelyet munkához használ. A lámpa elforgatása a kialakítás szerint egy mozgatható karral vagy egy egyszerű, többirányú csuklóval lehetséges.

A lámpa magasságának beállítása - fontos, hogy a lámpa magasságát úgy tudja beállítani, hogy az árnyékoló eltakarja az izzót, és a lámpa ne világítson a szemébe.
Állítható karok - a mozgatható kar különösen hasznos a spotlámpáknál, ahol a fénykúpot pontosan oda kell irányítani, ahová néz, például egy könyvre vagy íróasztalra. A kar segítségével általában a fény magassága és iránya is beállítható. Forgatható karok esetén összpontosítson a tartományra. Noha egyes modellekhez forgatható kar tartozik, ez csak néhány fokot tud elforgatni.
Lávalámpák - egy különleges kialakítás, amelyet elsősorban relaxációra és egy nehéz nap utáni megnyugvásra használnak.

Az izzó kiválasztása

Minden lámpa szerves része az izzó, amely nagyban befolyásolja a világítás intenzitását és típusát. Válassza ki az izzót a foglalat típusának és méretének megfelelően. Vásárláskor kövesse a gyártó utasításait és a lámpa használati útmutatójában szereplő ajánlásokat.

Izzótípusok
A LED izzók hosszú élettartammal, jó fényerővel és alacsony fogyasztással rendelkeznek. Nagyon ellenállóak az ütésekkel és a gyakori be- és kikapcsolással szemben is.
A kompakt energiatakarékos izzók ugyanazon az elven működnek, mint a fénycsövek. Előnyük a nagy fényerő és az alacsony fogyasztás. Hátrányuk, hogy lassú a világítási idő, ezért nem alkalmasak olyan helyeken, ahol a fényt gyakran ki- és bekapcsolják.
A halogén izzók nagyon gazdaságosak, és intenzív fényt bocsátanak ki, de sok hőt is, ezért nem igazán alkalmasak otthoni használatra.
A hagyományos izzók a legolcsóbbak, de működésük kevésbé jó hatásfokú. A kapott energia 90%-a hővé alakul át, és csak 10%-a a kívánt fénnyé.