Hogyan vásároljon aprítógépet?

Az Ön kertjében is vannak fák vagy bokrok, amelyeket időről időre meg szokott metszeni? Akkor bizonyára már elgondolkodott azon, hogy mit kezdjen a lemetszett ágakkal. Kézzel vághatja, hasíthatja és apríthatja, vagy akár vásárolhat egy aprítógépet, ami elvégzi Ön helyett a munkát, ráadásul rövidebb idő alatt.


• Dia, szerkesztő, Árukereső.hu

• Olvasási idő: 4 perc

A használat gyakorisága és módja

Először is tudnia kell azt, hogy milyen gyakran és milyen típusú metszett ágakkal szeretné használni az aprítógépet (szecskázógépet).
Ez segíthet Önnek eldönteni azt, hogy érdemes-e beruházni egy nagyobb teljesítményű készülékbe, vagy egy kisebb teljesítményű “hobbigép” is elegendő lesz.
Ha csak pár bokor és fa van az Ön telkén, akkor valószínűleg egy kisebb teljesítményű és olcsóbb aprítógép is megteszi, így akár több százezer forintot is spórolhat.

Szecskázógép vs. aprítógép
A szecskázógép ideális eszköz abban az esetben, ha az összezúzott ágakat szeretné komposztálni vagy mulcs rétegként felhasználni. Ezeket a kerti gépeket a kisebb átmérőjű ágak, sövénynyesedékek, lehullott levelek és a zöldségágyásokból származó hulladékok feldolgozására tervezték. Ajánlott a száraz és a nedves hulladékot felváltva behelyezni a szecskázóba, ezzel is könnyítve a szerkezet akadálytalan működését. Általánosságban elmondható az, hogy ezek kevésbé erős, de sokoldalú gépek, amelyek bármelyik kertben megállják a helyüket.

Az aprítógépek esetében a nagyobb ágakból faforgács lesz, amelyet például fűtésre vagy mulcsként lehet felhasználni. Az aprítógépeket elsősorban a nagyobb átmérőjű ágakra tervezték, ezért a gépeket sok esetben automatikus behúzórendszerrel szerelik fel, és alacsonyabb sebességgel működnek. Általában ezeknek magasabb a beszerzési áruk mint a szecskázógépeknek.

Típusok és alapvető paraméterek

Elektromos - a legnépszerűbb megoldás a kertészek körében. Ha átlagos méretű kertje van, és elérhető közelségben van áram, akkor valószínűleg Önnek is megfelel egy ilyen típus. Bár az elektromos készülékek kisebb teljesítménnyel rendelkeznek (a benzines változatokhoz képest), általában elegendőnek bizonyulnak az általános felhasználásra mivel, könnyen hordozhatók, egyszerű a kialakításuk és könnyen kezelhetők. Általában a benzines gépekhez képest olcsóbbak is.

Benzines - ha nagy teljesítményű gépre van szüksége kompromisszumok nélkül, akkor benzines szecskázógépet vagy inkább aprítógépet kell választania. Ezek a komolyabb feladatokkal, vastagabb ágakkal is megbirkóznak, és ideális azok számra, akik nagy kerttel rendelkeznek, és nincs vezetékes áram a közelben. A nagyobb teljesítmény azonban robusztusabb konstrukcióval és magasabb zajszinttel jár.

Kardánhajtású aprító - a fentieken kívül - a traktor hátsó tengelyére is van egy sajátos bekötési változat. Ebben az esetben nincs szükség saját elektromos vagy benzinmotorra. Ez a típus ideális az erdőtulajdonosok és a nehezen megközelíthető nagy gazdaságok számára. Ezek a gépek nem csak a vastagabb ágakat, hanem a kisebb fák törzsét is képesek feldolgozni.

Kényelmes használat és ergonómia
A szecskázógép vagy aprítógép használata nagyon egyszerű.
Ez azt jelenti, hogy a kezelésre szolgáló gombok és kapcsolók megfelelő és biztonságos helyen vannak elhelyezve.
Ettől függetlenül a gépet kezelő személy számára ajánlott a megfelelő távolság tartása a munkavégzés folyamán.
A kerekek jelentősen megkönnyítik a gép elhelyezését és szállítását.
Az ergonomikus fogantyúk is hasznosak lehetnek.
Minden használat előtt mérlegeljen, hogy hol és milyen körülmények között fogja működtetni a gépet.

Szerviz és garancia
A termék kiválasztásakor vegye figyelembe a szerviz elérhetőségét és a jótállási időszakot.
A legtöbb kereskedő lehetővé teszi a szabványos két éves garancia meghosszabbítását többletdíj ellenében.
Figyelembe kell venni azt is, hogy az esetleges szervizdíjak a legolcsóbbak legyenek, érdemes olyan kereskedőtől vásárolni, aki helyileg tudja biztosítani a szervizelést.
Ajánlott tájékozódni vásárlás előtt arról, hogy a kiválasztott kereskedő garantálni tudja-e a megfelelő minőségű szervizelést.
Ellenkező esetben akár több mint egy hónapot is várhat arra, hogy megkapja a megfelelő szervizelési szolgáltatásokat.

Ár
Általában minél jobb minőségű a munkagép, annál magasabb az ára.
Az ár növekedésével nő a teljesítmény is, a drágább aprítógépek általában tartósabbak és megbirkóznak a vastagabb ágakkal is.
Már akár 78 000 forint alatt is találhat az Ön számára megfelelő gépet.
A jobb minőségű elektromos modellek ára 78 000 - 280 000 forint között mozog.
A benzines típusok árai 280 000 forinttól kezdődnek, és akár a 870 000 -1 800 000 forintot is elérhetik.
A professzionális szecskázó- és aprítógépek 1 800 000 forint feletti áron elérhetők.

Vágórendszer
A forgó késekkel rendelkező gépek apró darabokra törik az ágakat. Ideális választás lehet a különböző biohulladékok és kisebb ágak feldolgozására. Általában ezek a gépek elég zajosak, a feldolgozni kívánt hulladékot kézzel kell betolni. Más típushoz képest ezek kisebb teljesítményűek és olcsóbbak is.
A maróhengeres rendszerrel felszerelt gépek előnye az, hogy magától behúzza az ágakat, általában rendelkezik hátrameneti opcióval, így nem áll fenn az aprítógép eltömődésének a veszélye.
A csigás mechanizmussal felszerelt gépek magától behúzzák a feldolgozni kívánt anyagokat. Ez a típus csak a kemény hulladékok feldolgozására alkalmas. Az előbb említett mechanizmussal felszerelt gépek végterméke a pellet, amelyet akár fűtésre is fel lehet használni.

Paraméterek

Méret és súly
A legkisebb modellek kb. 80x40x50 cm méretűek.
A gépek teljesítményével a gépek méretei is nőnek.
A legerősebb benzines típusok több mint 2 méter hosszúak és legalább 150 cm magasságúak lehetnek.
A gép súlya is a gép teljesítményével nagyobb lesz.
A könnyebb modellek súlya már 15 kg is lehet.
A masszívabb hobbigépek elérhetik a 30 kg-ot.
A professzionális gépek súlya meghaladhatja a 200 kg-ot is.

Teljesítmény
Az aprítógépek teljesítménye általában 2500 W körül mozog.
A vékony ágak feldolgozása esetében a kisebb teljesítmény is elegendő lehet.
Mindazonáltal érdemes erősebb gépet vásárolni annak érdekében, hogy elkerüljük a túlterhelést és az esetleges meghibásodást.
A 2500-2800 W teljesítményű gépek már elegendőek lehetnek az általános felhasználásra.
A legerősebb gépek 3500 W feletti teljesítménnyel is rendelkezhetnek, és akár a vastagabb ágakat és a vékonyabb fatörzseket is képesek feldolgozni.

Az ágak maximális átmérője
Ez az érték minden egyes gépen fel van tüntetve.
Az ajánlott érték be nem tartása a gép meghibásodását eredményezheti.
A szabványos gépeknél az ágak maximum 4 cm vastagságúak lehetnek, ez az érték növekszik a teljesítménnyel arányosan.
Fontos a bemeneti és a kimeneti nyílás mérete. Ezeknek elég nagynak kell lenniük ahhoz, hogy elkerülje a dugulást.

Fogyasztás
A benzines gépek esetében liter/órában van megadva a fogyasztás - általában kb. 0,5 - 1 liter/óra.
Az elektromos aprítógépek esetében az energiafogyasztás közel sem annyira fontos mint a benzines gépeknél.
Az energiafogyasztás csak a felhasznált villamosenergia mennyiségét jelzi, melynek nagy része a motorban “elvész”, ezért a leadott teljesítmény alacsonyabb.

A tápkábel hossza
Bár ez a paraméter nem tűnhet lényegesnek, azért nem árt figyelembe venni azt hogy a csatlakozó megfelelő távolságra legyen a gép használata közben.
Érdemes olyan gépet választani, amely legalább 2 méter hosszúságú kábellel rendelkezik.

Funkciók és kiegészítők

Fogantyú és kerekek - amennyiben gyakran szállítania kell az aprítógépet, akkor valószínűleg sokan segíthetnek a kerekek és a fogantyú.
Gyűjtőedény - Ugye nem szeretné, hogy a feldolgozott hulladék összeszedése pluszmunkát jelentsen? Akkor válasszon olyan aprítógépet amely rendelkezik gyűjtőedénnyel. Ezek mérete természetesen változhat, de az általában 30 és 60 liter közötti térfogattal rendelkeznek.
Beöntő tölcsér és kidobó tölcsér - Ezek olyan kiegészítő tartozékok, amelyek megkönnyítik a munkát. Fontos, hogy megfelelő szélességűek legyenek annak érdekében, hogy beférjen a feldolgozni kívánt hulladék. Sok esetben a gép automatikusan behúzza az ágakat, így Ön energiát spórolhat meg.
Hátramenet - Szerencsére a piacon kapható készülékek többsége már rendelkezik ezzel a funkcióval. Ha a hulladék feldolgozás közben beszorul, akkor a biztonsági rendszer automatikusan leállítja az aprítógépet. Ilyenkor nagy segítség lehet az Ön számára a hátramenet mód, amely segítségével könnyedén kiszabadíthatja a gépbe beszorult ágakat.
Cserélhető pengék - A használat során idővel az aprítógépek pengéi elkopnak. Érdemes figyelembe venni azt, hogy kapható-e cserepenge az Ön által megvásárolni kívánt készülékhez, vagy esetleg új gépet kell majd vásárolnia.

Hasznos tanácsok

Karbantartás és tárolás
Biztonságos használat
A végtermék használata