Hogyan vásároljon alaplapot?

Az alaplap a számítógép részegységeit összekötő alkatrész, ezért az igényeinek megfelelő típus kiválasztása több szempontból is hatással van a komplett számítógépre. Minden alkatrész, amire a számítógép működéséhez szükség van, valamilyen módon csatlakozik az alaplaphoz. Mérete meghatározza, hogy milyen számítógép házat választhat, a csatlakozóinak száma limitálja, hogy mennyi mindent tud hozzá csatlakoztatni, a processzorfoglalat pedig csak bizonyos típusú processzorok használatát teszi lehetővé.

Az alaplapok – főleg a felsőkategóriás változatok – gyakran tucatnyi funkcióval rendelkeznek, az áruk pedig 10 ezer forinttól akár 5-600 ezer forintig is terjedhet.

Útmutatónkban szeretnénk megválaszolni az alaplap keresés során felmerülő legfontosabb kérdéseket, hogy aztán megtalálhassa az Önnek legmegfelelőbb típust és épp akkora összeget szánjon rá, amennyi szükséges ahhoz, hogy élvezettel használhassa számítógépét.

Rendszerezze az elképzeléseit

Első körben a következő kérdéseket érdemes átgondolnia, amelyeket ebben a vásárlási útmutatóban részletesen is kifejtünk:

  • Mire figyeljen oda, hogy az Ön számára legkedvezőbb döntést hozza meg?
  • Mennyibe kerül ma egy alaplap és milyen tudással rendelkeznek az egyes modellek?
  • Mit kell figyelembe venni, amikor meghatározza az árat, a méretet, vagy a csatlakozók típusát?
  • Melyek a legújabb innovációk, amelyekről mindenképpen hallania kell?
  • Milyen veszélyt megelőző, biztonsági funkciói lehetnek egy alaplapnak?

Olvassa el mélyreható vásárlási útmutatónkat, amely tanácsot ad és végigvezet minden egyes lépésen, hogy az Ön igényeinek legmegfelelőbb terméket választhassa!

Ahhoz, hogy meg tudja mondani, milyen alaplapot szeretne vásárolni, először is találja ki és gyűjtse össze azokat a szempontokat, amiket viszont szeretne látni az új eszközében.
Gondolja át, mi az a paraméter, amit szeretett és mi az, amit kevésbé kedvelt a korábban használt termékben; nézze meg, mit használnak barátai, rokonai a környezetében; illetve vessen egy pillantást oldalunkon a TOP termékekre, és olvasson utána néhány modellnek, hogy megtudja, melyek a legkeresettebb termékek.
Ahhoz, hogy könnyedén megértse, mely funkciók, tulajdonságok mit jelentenek, segíteni fogunk mindent elmagyarázni és igyekszünk megkönnyíteni az Ön számára a választást.

Legelőször készítsen egy listát a legszükségesebb funkciókról, amelyekkel alaplapjának mindenképp rendelkeznie kell.
Ezt könnyedén megteheti, ha ellátogat a Alaplap kategóriaoldalra és a bal oldali szűrőknél kiválasztja a legfontosabb paramétereket.

Az egyik első és legfontosabb dolog a megfelelő processzorfoglalat kiválasztása ahhoz, hogy alaplapjához csatlakoztatható legyen a processzor, amely a számítógép egyik legfontosabb alkatrésze, lelke. Mint a processzor esetében (link a processzor guide-ra), az alaplap vásárlásakor is a két nagy gyártó, az AMD és az Intel modelljei közül választhat. Akár AMD, akár Intel processzort használ, mindkét gyártó termékei között széles skálán tud válogatni. A legfontosabb azonban az, hogy az alaplap és a processzor ugyanolyan foglalattal (socket néven is találkozhat velük) rendelkezzen. Az AMD otthoni felhasználásra szánt termékpalettája jelenleg az AM4 foglalatra, míg az Intel modelljei (processzor generációtól függően) az LGA 1151, LGA 1151v2, illetve az LGA 1200-ra építenek.

Az alaplap mérete is meghatározó. Az alaplapok többsége az alábbi három méretszabvány egyike közül kerül ki: ATX, Micro-ATX és Mini-ITX (bizony, a Mini ebben az esetben kisebb, mint a Micro). Amennyiben azt szeretné, hogy a számítógép ház kevesebb helyet foglaljon, Micro-ATX vagy Mini-ATX alaplapot válasszon. Ennek hátránya viszont az, hogy az alaplapon kevesebb PCI Express csatlakozóval és memória foglalattal tud majd gazdálkodni.

A legfontosabb szempontok

Ár
Processzor
Méret
Csatlakozók

További fontos paraméterek

RAM foglalat
Alaplapi csatlakozók
Chipset
Hang
Design

Újdonságok, amiről mindenképp tudnia kell

A következő bekezdésekben néhány olyan funkciót mutatunk be, amelyekre a rengeteg plusz funkció mellett érdemes nagyobb figyelmet fordítani:

Alaplapi ki- és bekapcsoló: ez a számítógép-építőknek lehet hasznos az építési folyamat során, illetve azoknak, akik gyakran futtatnak számítógép ház nélkül teljesítményteszteket. Professzionális felhasználás mellett ez a leghasznosabb.

Diagnosztikai LED kijelző: a számítógép bekapcsolásakor hallható csipogás vagy csipogások hasznos információkkal szolgálnak. A csipogás hossza és mennyisége visszajelzést ad a rendszer megfelelő működéséről vagy épp valamilyen hiba bekövetkeztéről. Egyes közép- és felsőkategóriás alaplapokon ezt a csipogást kettő vagy három számjegy megjelenítésére alkalmas LED kijelzővel váltják ki. A kijelzőn megjelenő kód segítségével könnyebben jöhetünk rá a probléma forrására, hogy akár a számítógép összeépítésekor elfelejtettünk bedugni egy kábelt, vagy nem megfelelően csatlakozik egy alkatrész, esetleg épp meghibásodott a számítógép valamelyik részegysége.

Integrált vezeték nélküli hálózati kártya: amennyiben a számítógép közelében nincs vezetékes internetelérés, erre mindenképp szüksége lesz. Amennyiben nincs az alaplapra integrálva, utólag is beszerelhető Wi-Fi modul a számítógépbe.

Dupla Ethernet csatlakozó: egy gigabites (10/100/1000) Ethernet csatlakozó is bőséges sávszélességet tesz lehetővé, így kettő belőle azoknak lehet hasznos, akik a számítógépet szerverként szeretnék használni.

Legyen körültekintő

Minden esetben gondolja át, hogy melyik extra funkcióra van valóban szüksége. Például amennyiben leggyakrabban vezetékkel csatlakozik az internetre, nem éri meg plusz pénzt költeni egy vezeték nélküli hálózati kártyát tartalmazó alaplapra. Emellett jövőálló megoldás, amikor az USB portokból a legújabb generációs változatokat (USB Type-C és USB 3.1 Gen 1 vagy USB 3.1 Gen 2) használhatja, így hosszú távra tud tervezni az új eszközzel.

Amennyiben saját maga szeretné fejleszteni, építeni számítógépét, és Intel processzort használna, szüksége lesz egy Z390 vagy Z490 chipsetes alaplapra és egy olyan processzorra, melynek típusa „K” betűre végződik (például egy Core i7-10700K). AMD processzort választva könnyebb dolga lesz, ugyanis az összes, jelenlegi Ryzen generációba tartozó processzor támogatja a túlhajtást, a chipsetek közül pedig csak az alsókategóriás változatok (A300 és A320) nem alkalmasak építésre.

Átlagos felhasználás esetén természetesen nem érdemes túlhajtania a processzort, azaz az alap értéknél nagyobbra növelni a teljesítményt. Ahhoz, hogy a processzor magasabb órajelen működhessen a gyári értékeknél, nem elég csak megemelni az órajelet, cserélni kell a processzorhűtőt és egy jobb minőségű alaplapra is szükség lesz. Ezeket az extra költségeket figyelembe véve, talán érdemesebb egy gyárilag gyorsabb processzorra költeni az erre szánt összeget.

Válassza ki és vásárolja meg az Önnek legkedvezőbb terméket

Talán nem is az összes szűrő használatával, de a legfontosabbak kiválasztásával sikerült szűkíteni az Ön számára szóba jöhető alaplapokat, és már csak néhány közül kell kiválasztani a legalkalmasabbat.

Ekkor érdemes képek szerint átnézni a termékeket és elolvasni a vásárlói visszajelzéseket. A csillagok száma nagyban tükrözi a felhasználók visszajelzéseit, miután átvették az árut és elkezdték használni azt. Feltétlenül vegye figyelembe ezeket a kommenteket, mivel értékes információkat tartalmazhatnak a végső termék kiválasztásánál.

Amennyiben még így is egynél több termék lenne szimpatikus az Ön számára, akkor a termékleírás mellett lehetősége van összehasonlítani a készülékeket tulajdonságaik szerint az összehasonlítás funkcióval.

Már majdnem kész vagyunk :)

Bízunk benne, hogy sikerült megtalálnia az Ön számára legideálisabb alaplapot, így már csak a boltot kell kiválasztania, ahol szeretné megvásárolni a terméket.

Ez is csak az Ön preferenciáján múlik, de most sincs egyedül, mert segítünk néhány tippel megkönnyíteni a döntését:

  • Választhat olyan üzletet, akit ismer és megbízik bennük
  • Ár szempontjából dönthet akár a legolcsóbb mellett is
  • Megbizonyosodhat a szállítási költségről, illetve a termék elérhetőségéről
  • Olvashat véleményeket a Boltokról is, ahol a csillagok száma szintén a segítségére lesz
  • Keresse a Partnereinknél a Megbízható Bolt címkét

Válassza az Ön számára legkedvezőbb ajánlatot!

Úgy gondoljuk, hogy most már döntése biztosan nagyon megalapozott, és nincs is több kétsége afelől, hogy melyik alaplap illik Önhöz leginkább.
Reméljük, hogy vásárlási útmutatónk hasznos volt az Ön számára is.
Úgyhogy hajrá, kattintson az irány a bolt >> gombra és vásárolja meg a kiválasztott terméket!