Pentax Papilio 8,5x21

Pentax Papilio 8,5x21

Ezt a terméket egyik partnerünk sem forgalmazza. Kérjük, válasszon az alábbi termékek közül!
Legutolsó ismert ár (2017. 06. 01.): 44 990 Ft

Amik még érdekelhetik

Termékleírás
Pentax 8.5x21 Papilio W/C távcső A Papilio egy igazán felülmúlhatatlan távcső. Kitűnő kompakt kísérőtárs gyalogtúrán vagy szabadság közben - de igazi erősségei akkor derülnek ki, ha Ön szívesen szemlélget közelről virágokat, rovarokat, madarakat vagy lepkéket. Nincs még egy olyan távcső, amely a kényelmes kezelhetőséget és a látáskomfortot ilyen csekély, csupán 50 cm-es fókuszálási távolsággal egyesítené. Majdnem úgy, mintha nagyítót használna, felnagyíthatja a közelében lévő tárgyakat, így természetes környezetükben figyelheti meg a növényeket, kis állatokat.
 • A CLOSE-technológia (Convergent Lens Optical System Engineering) teszi lehetővé a csupán 50 cm-es fókuszállítási távolságot - erre egyetlen más távcső sem képes
 • Az aszférikus lencsék gondoskodnak a kép egészének élességéről
 • Optimalizált fényátvitel és felbontás a kiváló BaK4 prizmák segítségével
 • Kéttengelyes kialakítás egyrészes készülékházban a pupillatávolság szinkronizált beállításával
 • Gumival bevont készülékház az érzékeny optika védelmére és a távcső biztonságos tartásához
 • Elforgatható szemkagylók
 • Gyors, kényelmes élességállítás a középen elhelyezett beállítótárcsával, valamint dioptria-finomkorrektúra

Távcsövekkel kapcsolatos általános tudnivalók!
Kialakítás PORRO-PRIZMA
A szemlencse és az objektív eltérő síkban van.

Előnyök:
 • Kedvező költségű felépítés
 • Jó optikai tulajdonságok
Hátrányok:
 • Csekély kompaktság
 • Ha hosszabb ideig kell tartani, kényelmetlen
TETŐÉL-PRIZMA
A szemlencse és az objektív egy vonalban található.

Előnyök:
 • Kompakt felépítés
 • Hosszabb időn át is kényelmesen tartható
 • Kiváló optikai és mechanikai tulajdonságok
 • Számos modell teljesen víz-, köd- és porzáró

Nagyítás
A termék nevében látható első szám a nagyítást adja meg. A DCF ED 8 x 43 modellnél például a 8-as azt jelenti, hogy ezzel a távcsővel a tárgyat 8-szor nagyobbnak látja, mint szabad szemmel. Általánosan érvényes: Minél nagyobb a nagyítási érték, annál keskenyebb a látómező. Ezért azt javasoljuk, hogy hosszabb idejű megfigyelésekhez olyan típust válasszon, amelynek nagyítása legfeljebb 10-szeres. Az ezt meghaladó nagyításoknál egyre nehezebb nyugodtan tartani a távcsövet és berezgésmentes képet kapni.

Objektívátmérő
A távcső vagy a spektív frontlencséjének átmérője. Példamodellünk, a DCF ED 8 x 43 esetében a terméknév második száma az objektív átmérőjét adja meg mm-ben, ez itt tehát 43 mm. Minél nagyobb az objektív átmérője, annál több fény esik be a távcsőbe. Ez különösen fontos, ha a távcsövet vagy a spektívet gyenge fényben használják. A nagy objektívátmérő azonban növeli a súlyt, a méretet és az árat is.

Látómező A látómező a balról jobbra látható tartomány szélessége anélkül, hogy a távcsövet
mozgatnánk. Értékét általában méterben (1000 m távolságra) adják
meg, de szögfokban is megadható. Ha a látómezőt szögfokban adják meg, a
távcső látószögéről is beszélünk. Aranyszabály: minél nagyobb a méterben
vagy fokban megadott érték, annál nagyobb a látómező is.

Szemtávolság A szemtávolság (betekintési távolság) a szem és a kívül található okulárlencse közötti, mm-ben mért távolság. Minél nagyobb a szemtávolság, annál kényelmesebben használható a távcső. A kompakt távcsöveknél a szemtávolság 8 és 14 mm között legyen, teljes formátumú modelleknél pedig 15 és 20 mm között. Szemüveget viselőknek a teljes látómező belátása érdekében legalább 17 mm-es szemtávolságot javaslunk.

Kilépő pupilla A kilépő pupilla az a kis világos terület, amelyet a távcső okulárján látunk.
Kereknek kell lennie, és mm-ben mérjük. (Figyelem! Ha ez a terület inkább
hatszögletűnek, mint kereknek tűnik, ez arra utal, hogy gyenge minőségű
prizmát használtak. ) A kilépő pupilla nagyságát úgy számítjuk ki, hogy az
objektívátmérőt elosztjuk a nagyítási értékkel. A DCF ED 8 x 43 modell esetében
így 5,3 mm-es kilépő pupillát kapunk. FONTOS: a távcső kényelmes
használatához jó, ha minél közelebb van egymáshoz a kilépő pupilla nagysága
és a használó szemének a pupillamérete. Az emberi szem pupillaátmérője
egyébként az életkorral együtt változik.

Felépítés (Tetőél-prizma)
 1. Okulárok aszférikus lencsékkel

  A nagyfokú látáskomfort szempontjából fontos, hogy a látómező a széléig éles legyen. Ennek érdekében a PENTAX az okulárokban aszférikus lencséket használ. Az aszférikus lencsék különleges alakú lencsék, amelyek a leképezési hibákat minimálisra helyesbítik. SP és ED modelljeinkben aszférikus hibrid lencséket használunk, ezek nem csupán a kiváló leképezési minőséget biztosítják, hanem csökkentik a távcső súlyát és méretét is.

 2. SMC többrétegű bevonat

  A lencsék bevonata csökkentheti a reflexiókat és a kontrasztveszteséget, ezáltal javítva a távcső fényáteresztését és felbontását. A PENTAX az SMC többrétegű bevonattal ellátott lencsékkel akár 98%-os fényátbocsátást is elér! A PENTAX SMC többrétegű bevonat igényes, az átbocsátást a teljes fényspektrumban fokozó, hét rétegből álló nemesítés. A szabadalmazott SMC eljárást vásárlóink nagyra értékelik.

 3. BaK4 Prizmák

  A prizma komplex optikai építőelem. Egyenes állású képet biztosít, és kompakt távcső-kialakítást tesz lehetővé. Mivel a prizmában a fénysugarak különböző szögben, többször eltérítődnek, döntő jelentősége van az optikai üveg minőségének, amelyből a prizma készül. A PENTAX kizárólag nagy fénytörési indexű, rendkívüli tisztaságú BaK4 üvegből készülő prizmákat használ.

 4. Fáziskorrektúra-bevonat

  Tetőél-prizmás távcsövekben a fénysugarak többször reflektálódnak, s emiatt csökkenhet a fényáteresztő képesség. A prizmák kiegészítő fáziskorrektúra-bevonatával a fénysugarak frekvenciáját újra a természetes értékre korrigáljuk. Míg más gyártók ezt a technológiát csak csúcsmodelljeikben használják, a PENTAX cégnél az összes tetőél-prizmás távcső rendelkezik fáziskorrektúra-bevonattal.

 5. ED objektívek

  A csúcsminőségű távcsövek mércéje, mennyire tudják elkerülni a színhibákat (a kromatikus aberrációt). Ehhez ugyan különböző technológiák állnak rendelkezésre, mégis, messze a legjobb eredmények úgy érhetők el, ha a frontlencse ED üvegből, tehát nagyon alacsony szórású üvegből készül. Az ED üvegeket nagy fénytörési index jellemzi, ugyanakkor nagyon alacsony a szórásuk. Mind a primer, mind a szekunder spektrumot abszolút minimumra korrigálják. Az ED objektívek a színhibákat az apokromatikus lencserendszerekhez hasonlóan csökkentik, azzal a különbséggel, hogy az ED objektívek csak két lencséből állnak. Előny: a távcső könnyebb és kompaktabb.

 6. Szembeszállni az elemekkel

  A PENTAX azon kevés vállalatok egyike, amelyek távcsöveik és spektíveik időjárás-állóságát a JIS japán ipari szabvány szerint ellenőrzik. A következő tulajdonságokat vizsgálják:
  VÍZÁLLÓSÁG A JIS 6. OSZTÁLY SZERINT
  A termék vízzáró, és optimálisan védett eső, por, nedvesség, valamint belső párásodás ellen. A távcsövek és spektívek két gyűrűtömítéssel vannak tömítve és nitrogéntöltéssel rendelkeznek, így ha (véletlenül) vízbe merülnek (1 m vízmélységig), annak nincs negatív hatása. *
  VÍZZÁRÓSÁG FRÖCCSENŐ VÍZZEL SZEMBEN A JIS 4. OSZTÁLY SZERINT
  A termék eső, hó, nedvesség és homokszem nagyságúnál nagyobb részecskék behatolásával szemben védett. Nem szabad azonban vízbe meríteni, mivel csak egy gyűrűs tömítéssel van tömítve.
  * A PENTAX távcsövei és spektívei nem víz alatti használatra szolgálnak.
Rögzíthető, elforgatható szemkagylók
A nagy szemkagylókat el lehet fordítani, és négy magasságfokozatban lehet rögzíteni. A távcsövek a típustól függően 2 - 4 beállítási fokozattal rendelkeznek. Ha nagy okulárátmérőt és kényelmes szemtávolságot kombinálunk, akkor szemüveget viselők számára is könnyű megtalálni az optimális beállítást.

Nagy élességállító tárcsa
Az extra nagy, csúszásmentes élességállító tárcsa és a különösen rövid fókuszálási
távolság (0,5 m-től*) kényelmes használhatóságot kínál. A távcső elegáns, ergonómikus
kialakításának, a gumival erősített váznak, valamint a nagyon csekély súlynak
köszönhetően hosszabb ideig tartó megfigyelések is lehetségesek anélkül, hogy kifáradnánk.
* PENTAX Papilio

Reflexiók és szórt fény Fénytörés miatt előfordulhat, hogy a beeső fény a távcsőben olyan helyekre kerül, ahová tulajdonképpen nem kellene eljutnia. A reflexiók és a szórt fény hatásai különösen erős napsütésnél vezetnek a távcső belsejében a látvány nemkívánatos romlásához. Reflexiók és szórtfény hatások csak akkor nem lépnek fel, ha a távcső belső építőelemei optimálisan össze vannak hangolva egymással, sőt, nemesítve is vannak.

Víztaszító bevonat Ha vízcseppek vannak a lencsén, romlik annak a fényáteresztő képessége. Az összes külső lencsefelület egyedülálló víztaszító bevonata gondoskodik a PENTAX távcsöveknél és spektíveknél arról, hogy a vízcseppek apró cseppecskékre essenek szét, amelyek csekélyebb torzítást okoznak, és könnyebben leperegnek a lencséről. Ezáltal esőben, hóban, ködben és a lehelet kondenzálódása esetén is tiszta a látás. A PENTAX DCF SP sorozat összes távcsöve víztaszító bevonattal készül.

TÁVCSÖVEINK TITKA - MINŐSÉG A LEGAPRÓBB RÉSZLETEKIG
Kontraszt
A kontraszt egy kép világos és sötét részei közötti különbséget jelenti. Minél nagyobb a kontraszt, annál élesebbnek és ragyogóbbnak észleljük a látottakat.

Színhibák
A színhibák a fényben lévő színek különböző törésszöge folytán keletkeznek. Jól megmutatják, hogy a távcső lencséi és prizmái mennyire vannak nemesítve.

Szférikus aberráció (gömbi eltérés)
Minél közelebb a lencse széléhez érik el a fénysugarak a lencsét, annál valószínűbb, hogy az optikai rendszeren való áthaladás után nem futnak össze újra egy pontba. Ez a kép széleinél életlenséget és kontrasztromlást okoz, szélsőséges esetben szórtfényhatások keletkezhetnek.
 • Az ÖSSZES Pentax távcső (az UCF R sorozatban is) nagy fénytörési indexű BaK4 prizmákat alkalmazunk
 • Az ÖSSZES tetőél-prizmás Pentax távcsőnél a prizmák fáziskorrektúra-bevonattal rendelkeznek
 • Az ÖSSZES Pentax távcsőnél (kivéve az XCF sorozatot) a lencsék a szabadalmazott SMC többrétegű bevonattal vannak ellátva
 • Az ÖSSZES Pentax spektívnél ED üveget és lantán-koronaüveget használunk
 • Az ÖSSZES Pentax távcső a PENTAX átfogó szakmai tapasztalataira épül, és nem tömegáru
 • Az ÖSSZES Pentax távcsőre 30 év garanciát vállal a gyártó
Így is ismerheti: Papilio 8 5 x 21, Papilio85x21, Papilio 8,5x 21
Vélemények

Oldalainkon a partnereink által szolgáltatott információk és árak tájékoztató jellegűek, melyek esetlegesen tartalmazhatnak téves információkat. A képek csak tájékoztató jellegűek és tartalmazhatnak tartozékokat, amelyek nem szerepelnek az alapcsomagban. A termékinformációk (kép, leírás vagy ár) előzetes értesítés nélkül megváltozhatnak. Az esetleges hibákért, elírásokért az Árukereső nem felel.

^