Hogyan vásároljon távolságmérőt, szintezőt?

Nem csak a nagyobb építőipari munkát fontos maximális pontossággal végezni. A mérőlézerek segítségével tökéletesen egyenes falakat vagy akár hibátlanul felhelyezett polcokat és képeket érhet el. Léteznek olcsóbb lézerek otthoni használatra, valamint drágább, profiknak szánt készülékek is. Mi a különbség köztük, és milyen paraméterekre kell figyelni a vásárláskor?


• Dia, szerkesztő, Árukereső.hu

• Olvasási idő: 5 perc

A mérőlézerek típusai

Az egyszerűbb keresztlézerek inkább a háztartások számára alkalmasak, míg a szakemberek például pont- vagy forgólézereket, illetve lézeres távolságmérőket használnak.

Keresztlézer
A keresztlézer egy vízszintes és egy függőleges vonalat vetít ki, amelyek együtt egy keresztet alkotnak. Főleg beltérben használják. Ezért alkalmas otthoni használatra, például polcok, képkeretek összeállításához, esetleg falfestéshez vagy csempézéshez. Az építkezéseken elsősorban befejező munkákhoz, például mennyezetek, ajtókeretek és válaszfalak felszereléséhez használják. A keresztsugaras lézer általában zöld vagy vörös sugarat használ.

 • Olcsóbb
 • Elegendő otthoni használatra
 • Kisebb láthatóság
 • Hatótávolság körülbelül 10 méter

> Keresztlézerek

Forgólézer

Kültéri használatra forgólézereket használnak, amelyek bármilyen szögben képesek vízszintes és függőleges vonalat vetíteni. A keresztlézerekhez képest a forgólézerek pontosabbak. Ebbe a kategóriába tartoznak a pontlézerek is, amelyek egyszerre különböző irányokba vetíthetnek, és így tetszőleges szöget tudnak létrehozni. A fénysugár jobb láthatósága miatt a forgólézerek építkezéseken és kültéren is használhatók.

 • Általában pontosabb, mint a keresztlézer
 • Jobb láthatóság
 • Magasabb ár

> Forgólézerek

Kézi lézeres távolságmérők

Ezt a készüléktípust elsősorban nem vonalak és pontok kivetítésére, hanem hosszmérésre használják. A kézi lézeres távolságmérők nagy pontosságúak nagyobb távolságokon. A velük végzett mérések lényegesen egyszerűbbek és pontosabbak, mint a hagyományos kézi mérőműszerekkel és mérőszalagokkal végzett mérések. A fejlett távolságmérők különböző matematikai műveletek elvégzésére is képesek, például térfogat- és területszámításokra, illetve adatok átvitelére számítógépre vagy telefonra.

 • Általában ellenállnak a pornak és a fröccsenő víznek.
 • Számos további funkció
 • Nem használják az irányvonalak "meghúzására"

Csőlézer

Hengeres lézertípus, amelyet elsősorban a csőfektetéshez szükséges pontos útvonal kijelölésére terveztek. A csőlézeres távolságmérők megfelelő tartóssággal, hosszú akkumulátor-élettartammal és nagy hatótávolsággal rendelkeznek. Pontossága is kiemelkedő. Ezek többnyire professzionális modellek, magas árral.

 • Nagy pontosság
 • Nagy hatótávolság
 • Magas vételár

> Csőlézerek

Paraméterek

Mérési pontosság
A lézerhasználatot a milliméterben megadott eltérés jelzi vetítési/mérési távolságonként. Otthoni hobbi célokra általában elegendőek a +- 5 mm/10 m pontosságú lézerek, de egyes tevékenységekhez lényegesen nagyobb pontosságra van szükség. A legjobb készülékek mindössze +- 0,5 mm/10 m eltéréssel képesek mérni/projekciózni. Hozzá kell tenni, hogy minden milliméternyi javulás egyben a műszer magasabb árát is jelenti.

Pontok/vonalak száma
Megadja a lézer által egyidejűleg kivetíthető pontok és vonalak maximális számát. A konkrét érték egytől több tízig terjedhet.

Vonal vs. pontlézer
A vonallézer vonalakat állít elő a pontos síkok meghatározásához. Használható különböző válaszfalak és polcok összeszereléséhez, csempézéshez, festéshez és egyéb építőipari feladatokhoz.

A pontlézerek egy vagy több pontot vetítenek ki, ezért elsősorban egy adott tárgy helyének meghatározására vagy egy középpont meghatározására használják őket.

Hatótávolság és láthatóság
A lézerek teljesítményükből adódóan korlátozott hatótávolsággal rendelkeznek, amelyen mérni vagy vetíteni tudnak. Hobbi használatra általában 10-20 méteres hatótávolság elegendő, míg a több száz méteres hatótávolságú lézerek nagyobb épületekben vagy kültéren használhatók. A legerősebb lézerek több kilométerre lévő tárgyakra is képesek vetíteni.

A lézer láthatóságát a teljesítmény mellett a környezeti fény is befolyásolja. Ez az oka annak is, hogy a beltéri lézerek kisebb teljesítményűek lehetnek, mint a kültéri lézerek. A lézer színe is fontos szerepet játszik, a zöld szín a legmegfelelőbb a kültéri vagy erősen megvilágított területeken történő használatra. A vöröshöz képest akár háromszor jobban látható.

A látási viszonyok tovább javíthatók speciális szemüveggel. Egy másik lehetőség a lézeres céltáblák, amelyeket úgy terveztek, hogy a lehető legjobban visszaverjék a sugarat, hogy az akkor is látható legyen, amikor már elhalványul egy másik háttér előtt.

Teljesítmény
A gyártók nem mindig adnak meg teljesítményadatot, és gyakran beérik hatótávolsággal vagy láthatósággal. Mindkettő azonban nagymértékben összefügg a teljesítménnyel. Minél nagyobb a teljesítmény, annál intenzívebb a lézersugár, és annál nagyobb távolságokra használható.

A beltéri használatra szánt alap lézerek nagyjából 1-5 mW teljesítményűek, míg az építőipari használatra szánt professzionális lézerek 10 mW és 50 mW között mozognak. A legerősebb, kültéri használatra szánt lézerek teljesítménye több száz mW, vagy ritkán akár W-os egységek is lehetnek. Ezek általában kézi lézerek, amelyek csak egy pontot bocsátanak ki, és nemcsak a sugárba való belenézés veszélyes, hanem a bőrrel vagy gyúlékony tárggyal való érintkezés is.

Mértékegységek
A különböző típusú mérésekhez különböző hosszúsági egységeket használnak. Ezért néhány lézer esetében válthat az egységek között. A leggyakoribb mértékegységek a milliméter (mm), centiméter (cm), méter (m), hüvelyk (in) és láb (ft).

ISO tanúsítvány
Az ezzel a tanúsítvánnyal rendelkező műszerek garantáltan pontos mérési eredményeket adnak a megadott specifikációknak megfelelően, minden olyan körülmények között, amelyekre tervezték őket.

Üzemi hőmérséklet
Minden lézernek van egy meghatározott hőmérsékleti tartománya, amelyben megfelelően működhet. A beltéri lézerek esetében ez a paraméter általában nem túl fontos, de a kültéri lézerek esetében elengedhetetlen, különösen, ha egész évben használni kívánja őket. Ebben az esetben a hőmérséklet-tartományuknak legalább -10 °C és 40 °C között kell lennie.

Méretek és súly
A lézerek sokféle méretben kaphatók, a kompakt kézi lézerektől a nagyméretű építési lézerekig, amelyeket robusztus tokokban szállítanak. A méreteket elsősorban azon helyiségek elrendezéséhez viszonyítva vegye figyelembe, ahol a berendezést használni fogják, illetve kézi lézerek esetében a felhasználóhoz viszonyítva. Ha gyakran fogja szállítani a lézert, tájékozódjon a védő- vagy hordtáska méreteiről.

Hasonló a helyzet a tömeggel, amely több száz grammtól több tíz kilogrammig terjed. Ez különösen fontos a kézi lézerek esetében, ahol több tíz grammos különbségek is érezhetőek hosszabb ideig tartó használat után. Ismét vegye figyelembe a súlyt a tokkal vagy hordtáskával, ha gyakran fogják kezelni.

A forgó mérőlézerek általában robusztusabb kialakításúak.

Tartósság
A lézereket gyakran használják zord környezetben, ahol könnyen ki vannak téve ütésnek, rezgésnek, nedvességnek vagy magas porszintnek. Ezért különböző szintű ellenállással rendelkeznek. A víz és a szilárd részecskék behatolása elleni védelmet az IPxx formátumú IP tanúsítvány jelzi. Az első számjegy a vízzel szembeni ellenállást jelzi (1 - legrosszabb, 6 - legjobb), a második számjegy a szilárd részecskékkel szembeni ellenállást (1 - legrosszabb, 8 - legjobb).

Nincs egységes skála az esés- és ütésállóságra, ezért általában a gyártó leírására kell hagyatkoznia. Az ütésálló mérőeszközök szerkezete általában erősen gumírozott, hogy elnyelje az ütéseket.

Egyes gyártók két évnél hosszabb garanciát is kínálnak lézereikhez. Mindig ellenőrizze a hosszú távú garancia konkrét feltételeit is.

Teljesítmény
A lézerek működéséhez elektromos áramra van szükség. Az egyszerűbb lézereket általában hagyományos ceruzaelemek vagy a gyártó által közvetlenül a lézertestbe helyezett elemek táplálják. Másrészt a nagyobb teljesítményű lézerek viszonylag nagy energiafogyasztással rendelkeznek, ezért a gyártók külön nagyméretű akkumulátorokat szállítanak, amelyekhez a lézert a működéshez csatlakoztatni kell.

A tartósságot a gyártók általában megvilágítási órákban adják meg, egységnyi és tízes nagyságrendben. Egész napos működés esetén legalább 10 óra az ideális, otthoni használatra pedig ennél kevesebb is elegendő. Azt is nézze meg, hogy mennyi idő alatt töltődik fel az elem vagy akkumulátor az üres állapotból a teljes állapotba, és hogy a készülék használat közben is feltölthető-e.

Könnyű kezelhetőség és vezérlés

Az alapvető lézertípusok esetében a kezelő bonyolultsága általában a be- és kikapcsolásra és a teljesítmény beállítására korlátozódik. A fejlettebb készülékek azonban számos olyan funkciót kínálhatnak, amelyeket a készüléken található gombok vezérelnek, és a kijelző segíthet ezek helyes beállításában. Minél több információt tud megjeleníteni, annál könnyebb a készüléket és annak funkcióit kezelni. A vezérlőgomboknak ezután robusztusnak és egymástól kellően elkülönülőnek kell lenniük, hogy kesztyűvel vagy vakon is működtethetők legyenek.

A gyártók általában igyekeznek a lehető legjobban felhasználóbaráttá tenni a kezelőgombokat, még a jobban felszerelt lézerek esetében is. Ezért számos funkcióval rendelkeznek, mint például két pont közötti legrövidebb távolság kiszámítása vagy a térfogat automatikus kiszámítása bizonyos számú pont lehatárolása után.

A csomag tartalma
Különösen a drágább lézerek esetében az alapcsomag általában különböző tartozékokat tartalmaz, amelyek megkönnyíthetik és biztonságosabbá tehetik a készülékkel való munkát. A legtöbb lézerhez egy tok vagy egy kagylóhéj tok tartozik, mindkettőt úgy tervezték, hogy megvédje a készüléket szállítás és tárolás közben.

A csomagban egy állványt is talál, amely lehetővé teszi, hogy a lézert gyakorlatilag bárhová elhelyezhesse, ahol szüksége van rá. Előfordulhat, hogy ezek a tartozékok nem szerepelnek közvetlenül a csomagban, hanem a gyártó külön kínálja őket. Ebben az esetben meg kell győződnie arról, hogy a lézer megfelelő menettel rendelkezik.

A lézerhez védőszemüveg is tartozhat, ami nagyon fontos, különösen a nagyobb teljesítményű készülékek esetében. Léteznek speciális lencsékkel ellátott szemüvegek is, amelyekben a lézersugár nagyobb távolságból is látható.

A kézi lézeres távolságmérők robusztus felépítéssel és kijelzővel rendelkeznek.

Egyéb jellemzők
Önkiegyenlítés - ha a lézert enyhén ívelt felületre helyezi (legfeljebb kb. 5°-os eltérésig), a lézer automatikusan beállítja a mérés dőlésszögét, hogy a tökéletes síkhoz igazodjon. Egyes lézerek gyakorlatilag azonnal képesek erre a felhelyezés után, másoknak várniuk kell egy kicsit.

Automatikus kikapcsolás - ha a lézert egy ideig nem használják, automatikusan kikapcsol, így kímélve az akkumulátort.

Kijelző - a legtöbb mérőlézer kijelzővel van felszerelve, amely lehetővé teszi a mért értékek leolvasását és a mérési vagy vetítési paraméterek beállítását. A képernyő lehet fekete-fehér vagy színes, és minél nagyobb a képátlója, annál több információt tud megjeleníteni. A képernyő olvashatóságát alapvetően befolyásolja a háttérvilágítás is, amellyel csak néhány készülék rendelkezik.

Mérési memória - a lézerek saját memóriával rendelkezhetnek, amelyben tárolhatják a mért információkat. A megtekintésen kívül különböző számítási műveletekhez is felhasználhatja, vagy további feldolgozás céljából átteheti egy számítógépre vagy telefonra. A kapacitást általában a készülék által a memóriában tárolható mérések száma jelzi.

Terület- és térfogatszámítás - két vagy három mért távolság alapján a műszer képes automatikusan kiszámítani a térfogatot vagy a tartalmat/területet. Ezt a funkciót nagyra fogja értékelni például tapétázás vagy padlószőnyeg lerakása esetén, mivel így gyorsan és egyszerűen megállapíthatja a pontos területet és a szükséges anyagmennyiséget.

Hosszmérés - a készülék képes két tetszőleges pont közötti távolság mérésére.

Alacsony akkumulátor töltöttségi szint jelző - ha a készülékben lemerül az akkumulátor, a LED világításával figyelmeztet. Ez többszínű is lehet, és például sárgán világít, ha a töltöttségi szint 20% alá csökken, és pirosan, ha 5% alá esik. A képernyővel felszerelt készülékek általában a töltöttségi szintet is jelzik a képernyőn.

Beépített vízmérték - a készülék testébe épített vízmérték lehetővé teszi, hogy könnyen ellenőrizze, hogy a készülék tökéletes vízszintben van-e, vagy segít beállítani a helyzetét.

Mérési módok - egyes lézerek képesek pontokat és vonalakat különböző formátumokban kivetíteni, hogy megfeleljenek a különböző helyzeteknek. Ehhez mérési módokat használnak, amelyek lehetővé teszik például, hogy a vonalakat bármilyen szögben kivetítsék, beleértve a tökéletesen függőleges, vízszintes, átlós, egymásra merőleges vagy párhuzamos vonalakat egy távolságban vagy 360°-os vonalakat a térben.

Beépített mágnes - lehetővé teszi, hogy a mérőeszköz könnyen elhelyezhető legyen fémfelületeken, függetlenül azok dőlésszögétől.

Gyakori kérdések

A lézer színe is szerepet játszik?
Mi a különbség a pontlézer és a vonallézer között?
Fontos a lézerpont átmérője?