Hogyan vásároljon porszívót?

Környezetünk takarítása és tisztán tartása elengedhetetlen része az életünknek. A porszívók és takarítógépek használata a háztartások és munkahelyek mindennapi részét képezik, azonban a megfelelő eszközök használata nagyban megkönnyíti ezt a kötelező, akár mindennapos feladatot.

Nemcsak az ár, hanem a hatékonyság, az eszköz mérete és súlya, és az ergonómia az, amit ha jól választ meg, akkor a porszívózásra nem kellemetlen feladatként fog tekinteni!

Rendszerezze az elképzeléseit

Első körben a következő kérdéseket érdemes átgondolni, amelyeket ebben a vásárlási útmutatóban részletesen is kifejtünk:

 • Mire figyeljen oda, hogy az Ön számára legkedvezőbb döntést hozza meg?
 • Mennyibe kerül ma egy porszívó, és milyen tudással rendelkeznek az egyes termékek?
 • Mit kell figyelembe venni, amikor meghatározza az árat, a típust és kialakítást, a por tárolásának módját vagy a porszívó energiaforrását?
 • Melyek a legújabb innovációk, amelyekről mindenképpen hallania kell?
 • Milyen veszélyt megelőző, biztonsági funkciói és az egészségre gyakorolt hatásai lehetnek egy porszívónak?

Olvassa el mélyreható vásárlási útmutatónkat, amely tanácsot ad és végigvezet minden egyes lépésen, hogy az Ön igényeinek legmegfelelőbb porszívót választhassa!

Ahhoz, hogy meg tudja mondani, milyen porszívót szeretne vásárolni, először is találja ki és gyűjtse össze azokat a szempontokat, amiket viszont szeretne látni az új porszívó használata közben.
Gondolja át, mi az a paraméter, amit szeretett és mi az, amit kevésbé kedvelt az előző készülékében; nézze meg, mit használnak barátai, rokonai a környezetében; illetve vessen egy pillantást oldalunkon a TOP termékekre, és olvasson utána néhány modellnek, hogy megtudja, melyek a legkeresettebb termékek.
Ahhoz, hogy könnyedén megértse, mely funkciók, tulajdonságok mit jelentenek, segíteni fogunk mindent elmagyarázni és igyekszünk megkönnyíteni az Ön számára a választást.

Legelőször készítsen egy listát a legszükségesebb funkciókról, amelyekkel porszívójának mindenképp rendelkeznie kell.
Ezt könnyedén megteheti, ha ellátogat a Porszívó és takarítógép kategóriaoldalra és a bal oldali szűrőknél kiválasztja a legfontosabb paramétereket.

Határozza meg a körülbelüli ráfordítható összeget, majd gondolja át, milyen gyakorisággal és milyen típusú otthonban fogja használni az új porszívót. Ezek után gondolja végig életmódját és személyes szükségleteit, amelyek alapján a leginkább Önhöz passzoló terméket tudja kiválasztani.

Az a porszívó például, ami hatékonyan használható egy tágas terekkel rendelkező otthonban, nem biztos, hogy megfelelő egy kisebb, sok szőnyeggel vagy több emelettel rendelkező házban. Továbbá érdemes átgondolnia, hogy egy héten többször szeret takarítani rövidebb ideig, vagy csak hetente, azonban akkor nagyobb hatékonysággal, hosszabban és alaposabban. Számít az is, hogy csak beltéren, vagy esetleg kültéren, például teraszon vagy udvaron is használni fogja-e a porszívót, mert ebben az esetben több szennyeződés kerülhet a porzsákba, amit így gyakrabban kell cserélni. Ilyenkor érdemes a nagyobb kapacitású portartállyal rendelkező típusok között válogatni.

Továbbá érdemes átgondolnia a következőket:

 • Milyen fajta padlón fogja használni?
  Megfontolandó a porszívó típusának kiválasztása attól függően, hogy kemény padlón, parkettán vagy például szőnyegen fogja használni legtöbbször. Gondolja át, hogy milyen típusú padlófelület dominál az otthonában, majd ezek alapján válassza ki a megfelelő típusú porszívót.
  Szőnyeg nélküli kemény felületre már az egyszerű elektromos seprűk is alkalmasak, míg egy vastagabb szőnyegre vagy erősen szennyezett felületre nagyobb teljesítményű eszközt ajánlott használni a hatékony tisztítás érdekében. Érzékeny padlóra, például parkettára olyan porszívófejet válasszon, ami a rajta lévő keféknek köszönhetően nem karcolja a felületet. Intenzíven szennyeződő terekhez, például előszobához vagy étkezőhöz pedig jó választás lehet egy nedves tisztítás funkcióval is ellátott készülék.

 • Milyen gyakran szokott porszívózni?
  Életvitelétől függően érdemes átgondolnia a porszívózás gyakoriságát is és ehhez igazítani az új porszívó tulajdonságait. Azoknak, akik többen élnek egy háztartásban és sokszor járnak ki és be a házból, jó választás lehet egy akkumulátoros kézi porszívó vagy egy takarító robot, robotporszívó. Amennyiben a szennyeződés leggyakrabban meghatározott területre koncentrálódik, például a konyhába, akkor egy morzsaporszívó beszerzése talán a legjobb döntés. Heti szintű takarításhoz, azoknak, akinek kevésbé zsúfolt az életterük és elegendő például a heti egyszeri porszívózás, megfelelő egy hagyományos, vezetékes porszívó.

 • Hány emeletes az otthona?
  Számos, egyszerűen kezelhető, könnyű és kis teljesítményű vezeték nélküli porszívó létezik, amelyek megfelelő szívóerővel és hosszú üzemidővel rendelkeznek, és több padlótípus hatékony és kíméletes tisztítására is képesek. Nem elvetendő ötlet emellett az sem, hogy akár több fajta porszívóval rendelkezzen emeletenként. Amennyiben például a felső emeleten parkettás szobák találhatók és nem koszolódik gyorsan a terület, akkor elég lehet egy könnyű elektromos seprű beszerzése, míg az alsó emeletre - ahol a padló erősebben szennyeződik és akár napi szintű takarítás szükséges - a nedves tisztítás funkció és a nagy teljesítmény lehet hasznos.

 • Milyen egyéb felületeket tisztítana a porszívóval?
  Fontos kérdés az is, hogy többféle felület tisztításához keresi a megfelelő eszközt, vagy csak padlótisztításhoz. Számos termékhez ad a gyártó kiegészítő fejeket és keféket, amelyekkel a kárpitozott bútoroktól kezdve, a függönyökön át, az autóig mindent kényelmesen kitakaríthat a porszívóval. Többféle akkumulátoros kézi porszívó is elérhető a piacon a nyelébe épített, kivehető morzsaporszívóval. Egy ilyen modell segítségével mind a padlótisztítást, mind a kisebb felületek gyors takarítását egyszerre megoldhatja.

 • Álló porszívó vagy hagyományos kivitel?
  Az álló porszívók elsősorban nagy terek hatékony takarítására alkalmasak, mivel nem kell a kábel hosszához alkalmazkodni. Ezzel ellentétben a hagyományos, vezetékes porszívókat használat közben maga mögött húzza a hosszú, rugalmas cső segítségével.
  A vezeték nélküli porszívók általában könnyű, egyszerű kialakítású akkumulátoros vagy elemes álló porszívók. Használatuk kényelmes és gyors, azonban nagyon alapos tisztításra csak az erősebb típusok alkalmasak, egy használat hosszát pedig az akkumulátor üzemideje befolyásolja.
  Egyes vezeték nélküli porszívók, például a morzsaporszívók méretüknél és kialakításuknál fogva kisebb, nehezebben elérhető helyek takarításához (például sarkok, lépcsők, rések, autó belső tere) lettek tervezve.

Általánosságban elmondható, hogy bármelyik kialakítás mellett is dönt, mindenképpen ellenőrizze, hogy a gyártó milyen plusz tartozékokat, porszívófejeket ad a kiválasztott porszívóhoz, így hosszú távra tud tervezni a kiválasztott porszívóval, és otthona minden pontját, még a nehezen elérhető helyeket is hatékonyan tudja tisztítani.

 • Porzsákos vagy porzsák nélküli?
  A porzsák nélküli porszívók ürítése kifejezetten egyszerű, mert egy fix tartállyal rendelkeznek, így ez a megoldás nem termel hulladékot és pénztárcabarát is, továbbá nem jár folyamatos költséggel a használata, mint a porzsákos porszívók esetében. Előbbinél az ürítés egy kicsit bonyolultabb, mint egy porzsák gyors kicserélése. Léteznek emellett olyan gépek, amelyek porzsákkal és porzsák nélkül is használhatóak.

A legfontosabb szempontok

Ár
Típus
Por tárolása
Motor- és szívóteljesítmény
Akkumulátor feszültség

További fontos paraméterek

Méretek
Zajszint
Súly
HEPA szűrő
Nedves tisztítás

Újdonságok, amiről mindenképp tudnia kell

Egyre több márka kínálatában találkozhat vezeték nélküli modellekkel, vagy olyan típusokkal, amelyek akkumulátorral és vezetéken keresztül is használhatók. A vezeték nélküli porszívók használata közben az egyik legnagyobb előny, hogy nincs kábel, ami akadályozhatja a takarítási útvonalat, így könnyedén haladhat szobáról szobára. Ezek általában könnyebbek is mint a többi porszívó, ezáltal egyszerűbb az emeletes házban történő használata.

Számos kézi porszívó rendelkezik kivehető morzsaporszívóval, így egy készülék segítségével használhat kétféle eszközt attól függően, hogy nagyobb területet vagy egy kisebb padlórészt, konyhapultot szeretne gyorsan és egyszerűen letakarítani.
Manapság a népszerű porszívók közé tartoznak a robotporszívók vagy takarító robotok is, amelyekkel a takarítás még egyszerűbb, hiszen a segítségével megspórolhatja a takarításra szánt időt. Mindenkinek a saját preferenciájától függ, milyen időközönként állítja be a takarító programot, akár az otthonától távolról is.

Számos akkumulátoros porszívó rendelkezik lítium-ion technológiával. Ezek az erőteljes akkumulátorral szerelt eszközök hosszú élettartammal és rövid töltési idővel segítik a gyors és hatékony takarítást.

Az EasyClean rendszernek hála egyes termékeknél a gyártó biztosítja a porszívókefe könnyű eltávolítását és tisztítását, illetve a portartály egyszerű ürítését.

Legyen körültekintő

Mint minden háztartási gép esetében, a porszívók használatakor is fontos körültekintően eljárni mind az Ön, mind az eszköz biztonsága érdekében.

Vezetékes porszívó használatakor fordítson különös figyelmet a porszívó kábelének épségére, ameddig a porszívó használatban, tehát áram alatt van.

Amennyiben a szezonális allergia vagy a porra és atkákra való érzékenység problémát jelent Önnek a mindennapokban, akkor érdemes figyelembe venni a porszívók ezzel kapcsolatos tulajdonságait. Választhat HEPA tanúsítvánnyal rendelkező porszívót, ebben az esetben viszont feltétlenül cserélje vagy tisztítsa meg a szűrőt legalább félévente, és még gyakrabban akkor, ha esetleg súlyos allergiában szenved. Nem elhanyagolható tény, hogy a mosható szűrővel rendelkező porszívó használatával még pénzt is megtakaríthat.

Amennyiben háziállatai vannak, választhat speciális szőrgyűjtő kefével rendelkező porszívót, ami magába gyűjti az állatszőrt, a kefe kialakítása pedig egyszerű tisztítást tesz lehetővé.

Egy másik tulajdonság pedig gyerekes családoknak lehet a leghasznosabb, hiszen léteznek olyan készülékek is, amik külön gyerekjáték tartállyal rendelkeznek, így elkerülhető az apró játékok véletlen felszívása és a portartályban való keresgélése.

Válassza ki és vásárolja meg az Önnek legkedvezőbb terméket

Talán nem is az összes szűrő használatával, de a legfontosabbak kiválasztásával sikerült szűkíteni az Ön számára szóba jöhető porszívókat, és már csak néhány közül kell kiválasztani a legalkalmasabbat.

Ekkor érdemes képek szerint átnézni a termékeket és elolvasni a vásárlói visszajelzéseket. A csillagok száma nagyban tükrözi a felhasználók visszajelzéseit, miután átvették az árut és elkezdték használni azt. Feltétlenül vegye figyelembe ezeket a kommenteket, mivel értékes információkat tartalmazhatnak a végső termék kiválasztásánál.

Amennyiben még így is egynél több termék lenne szimpatikus az Ön számára, akkor a termékleírás mellett lehetősége van összehasonlítani a készülékeket tulajdonságaik szerint az összehasonlítás funkcióval.

Már majdnem kész vagyunk :)

Bízunk benne, hogy sikerült megtalálnia az Ön számára legideálisabb porszívót, így már csak a boltot kell kiválasztania, ahol szeretné megvásárolni a terméket.

Ez is csak az Ön preferenciáján múlik, de most sincs egyedül, mert segítünk néhány tippel megkönnyíteni a döntését:

 • Választhat olyan üzletet, akit ismer és megbízik bennük
 • Ár szempontjából dönthet akár a legolcsóbb mellett is
 • Megbizonyosodhat a szállítási költségről, illetve a termék elérhetőségéről
 • Olvashat véleményeket a Boltokról is, ahol a csillagok száma szintén a segítségére lesz
 • Keresse a Partnereinknél a Megbízható Bolt címkét

Válassza az Ön számára legkedvezőbb ajánlatot!

Úgy gondoljuk, hogy most már döntése biztosan nagyon megalapozott, és nincs is több kétsége afelől, hogy melyik porszívó illik Önhöz leginkább.
Reméljük, hogy vásárlási útmutatónk hasznos volt az Ön számára is.
Úgyhogy hajrá, kattintson az irány a bolt >> gombra és vásárolja meg a kiválasztott terméket!