Hogyan vásároljon multimédiás központot?

Nincs elég okos funkció a tévéjén? Jelentős fejlődést érhet el, ha médiaközpontot csatlakoztat hozzá. Élvezheti 4K filmek streamelését, tévéműsorok rögzítését vagy a fájlok megtekintését a felhőből.


A kiváló minőségű multimédiás központ helyettesítheti a Smart TV-k funkcióit, különösen a filmek és TV-műsorok streamelését, az alkalmazások használatát vagy az okostelefonon keresztül történő vezérlést. Emellett néhány olyan eszközzel is kiegészül, amelyeket egy egyszerű okostévé önmagában nem tud kezelni, például műsorok rögzítése digitális adásokból vagy fizikai formátumok (CD, DVD, Blu-ray) lejátszása.


• Dia, szerkesztő, Árukereső.hu

• Olvasási idő: 7 perc

A multimédiás központok fő jellemzői

Fontos, hogy vásárlás előtt átgondoljon néhány kulcsfontosságú kérdést. Melyik operációs rendszert részesíti előnyben? Szüksége van belső merevlemezre a felvételhez, vagy elegendő egy külső merevlemez csatlakoztatása? Amennyiben például csak Netflix nézéshez vásárolja meg a készüléket, nem kell túlságosan aggódnia ezek miatt a részletek miatt, de aki több funkciót használ, annak érdemes jobban figyelnie.

Előnyök és hátrányok

+ Filmek és TV műsorok streamelése
+ TV műsorok felvétele
+ Csatlakozás okos eszközökhöz
+ Fájlok megosztása és megtekintése a felhőn keresztül

- A gyengébb processzorral rendelkező készülékek általában lassúak
- Minden eszköz különböző videóformátumokat támogat

A legfontosabb paraméterek

A merevlemez mérete
A beépített memória a felvett műsorok és a streamingszolgáltatások alkalmazásainak tárolására szolgál. Számítson arra, hogy a memória egy részét az operációs rendszer foglalja le, ezért nem áll rendelkezésre teljes terjedelmében.

Belső vs. külső tárolás

A multimédiás eszközök túlnyomó többsége rendelkezik belső memóriával a tartalom tárolására.

Aki nem szeretne műsorokat rögzíteni, és csak a streamingről van szó, akkor a belső meghajtó mérete nem olyan fontos számodra. Ezenkívül számos modellhez csatlakoztathat egy nagyobb kapacitású külső meghajtót, és rögzíthet is rá. Amennyiben azonban jobban szereti az egy készülék használatának kényelmét, a nagyobb belső memória megkönnyítheti az életét.

A tárhely kiválasztásakor vegye figyelembe, hogy egyetlen kétórás HD-film is több tíz gigabájtnyi helyet foglalhat el.

Operációs rendszer

Fontolja meg az operációs rendszert a preferenciái és természetesen a jelenlegi intelligens eszközei alapján, amelyeket a rendszerhez szeretne csatlakoztatni. A leggyakrabban a Google Android TV-jét és az Apple TV-t láthatja. Különösen az olcsóbb modellek közül soknak saját rendszere van.

Google Chromecast (Android) vs. Apple TV
A Google Chromecast egy miniatűr doboz, amely nem rendelkezik bővítési lehetőségekkel, de az internetre csatlakoztatva lehetővé teszi az Android TV-hez elérhető funkciók és alkalmazások széles körének használatát. A Chromecastot egy csatlakoztatott androidos eszköz vagy számítógép vezérli, amelyről kényelmesen megoszthatja a tartalmakat is.

Az Apple TV lényegesen drágább, de jobb minőségű lejátszást támogat, és a vezeték nélküli stabilitás és a funkciók köre is kiváló. Az Apple TV saját távirányítóval rendelkezik, de más Apple-eszközökhöz is csatlakoztatható, és a köztük lévő együttműködés példaértékű. Aki az Apple rendszereit használja, nem is vásárolhat jobb médiaközpontot. Amennyiben azonban csak intelligens funkciókkal szeretné bővíteni a tévéjét, a Chromecast jó választás, és kiváló ár-érték arányú.

Processzor

A processzort gyakran figyelmen kívül hagyják a központ kiválasztásakor, pedig valójában ez egy kulcsfontosságú komponens, amely befolyásolja az egész készülék sebességét. Győződjön meg róla, hogy 2 GHz-nél nagyobb frekvenciájú, többmagos processzorral rendelkező készüléket vásárol. Ellenkező esetben fennáll a szaggatottság, a hosszú betöltési idő és a késleltetett eszközreakció veszélye. A RAM mennyisége szintén befolyásolja a használat zökkenőmentességét.

Tudta, hogy a médiaközpontokat egyszerű USB-stickként is árulják? Bár maguk a dobozok kicsik és kompaktak, egy pendrive-ot tényleg bárhová magával vihet.

Fontos jellemzők

DVB-T2 felvevő - kedvenc tévéműsorainak egyszerű rögzítése
TV tuner - DVB-T2 digitális adások lejátszása
Külső HDD csatlakoztathatóság - fájlok rögzítése és futtatása a tárolóról
4K minőség - filmek és tévéműsorok streamelése akár 4K minőségben is
Surround hangzás - az olyan magával ragadó hangtechnológiák támogatása, mint a Dolby Digital vagy a DTS
Wi-fi - vezeték nélküli hálózathoz való csatlakozás
Streaming szolgáltatási alkalmazások - például Netflix, HBO Max, YouTube
Okostelefon-kapcsolat - a tartalom vezérlése és tükrözése a telefonról
Kártyaolvasó


Tartozékok

Egy multimédiás központ mellett mi mással teheti még élvezetesebbé a filmnézés élményét?

Házimozi rendszer
Hangfal
Projektor
Memóriakártya
Külső merevlemez
Beltéri egység
Kábel, csatlakozó

Gyakori kérdések

Milyen videóformátumok futtathatók a készüléken?
Milyen kábelkimenetek fontosak számomra?
Milyen tévére van szükségem egy médiaközpont kezeléséhez?