A www.arukereso.hu Adatvédelmi és Adatkezelési szabályzata

A Naspers OCS Hungary Kft. (1074 Budapest, Rákóczi út 70-72.), mint a www.arukereso.hu tulajdonosa számára nagyon fontos az oldal látogatóinak, regisztrált felhasználóinak illetve partnereink adatbiztonsága. A Naspers OCS Hungary Kft., mint a www.arukereso.hu tulajdonosa és üzemeltetője, egyben, mint adatkezelő kijelenti, hogy a szolgáltatásán keresztül megszerzett adatokat a mindenkor hatályos magyarországi jogszabályoknak megfelelően kezeli, különös tekintettel a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény rendelkezéseire.1 A jelen Adatvédelmi Szabályzat folyamatosan elérhető a http://www.arukereso.hu/static/privacy-policy.html felületen. A Naspers OCS Hungary Kft. fenntartja magának a jogot jelen Adatvédelmi Szabályzat bármikori megváltoztatására. Természetesen az esetleges változásokról kellő időben értesíti felhasználóit. A Naspers OCS Hungary Kft. bár elkötelezett a szolgáltatások minőségének a legmagasabb szinten tartása irányában, a rendszer használatából eredő esetleges károkért felelősséget nem vállal. Cselekvőképtelen és korlátozottan cselekvőképes kiskorú személy hozzájárulásához nem szükséges törvényes képviselőjének hozzájárulása, ugyanis a nyilatkozat a mindennapi életben tömegesen előforduló regisztrációt céloz, és különösebb megfontolást nem igényel (Ptk. 12/C § (2) bekezdés). A Naspers OCS Hungary Kft. kijelenti továbbá, hogy tiszteletben tartja partnereinek, az oldal látogatóinak, és regisztrált felhasználóinak személyes és bizalmas információit. A tudomására jutó valamennyi adatot és tényt bizalmasan kezel, azokat kizárólag a szolgáltatásai működtetéséhez, fejlesztéséhez, a hirdetési felületek értékesítéséhez. A szolgáltatásokon belül, az érintettel kapcsolatos minden adat kezelése önkéntes hozzájáruláson alapul.

Cégünk a regisztrált felhasználók kifejezett hozzájárulása nélkül nem továbbítja az oldal látogatóinak, regisztrált felhasználóinak illetve partnereink személyes adatait más adatkezelő számára. Cégünk statisztikai adatokat harmadik félnek kizárólag az adatközlő személyére vonatkozó információtól megfosztva adja át, így biztosítva az adatközlő személyes adatainak reprodukálhatatlanságát. Cégünk piackutatási célból a partnerek tárolt adatait (cégnév, kapcsolattartó neve, elérhetőségi adatok, úgymint e-mail, cím, telefonszám) adatfeldolgozási céllal továbbíthatja Cégünkkel szerződéses kapcsolatban álló harmadik személyek részére.

Az arukereso.hu adatkezelését kizárólag a Naspers OCS Hungary Kft. végzi, harmadik fél részére személyes adatokat nem ad ki, csak az érintett hozzájárulása alapján. Amennyiben a megkereső hatóság részére a Naspers OCS Hungary Kft. köteles személyes adatot kiadni, és annak minden feltétele adott, úgy a kérésnek eleget tesz. Hatóságok részére - amennyiben a hatóság a pontos célt és az adatok körét megjelölte - személyes adatot az adatkezelő csak annyit és olyan mértékben ad ki, amely a megkeresés céljának megvalósításához elengedhetetlenül szükséges. Tájékoztatjuk a felhasználókat, hogy a bíróság, az ügyész és a nyomozó hatóság tájékoztatás adása, adatok közlése, átadása, illetőleg iratok rendelkezésre bocsátása végett megkeresheti az adatkezelőt (Be. 71. §).

Az Árukereső Partner Portáljáról letöltött és kihelyezett kódok esetében (pl. backlink, widget, jelvény) mindig a Naspers OCS Hungary Kft. adatvédelmi szabályzata az irányadó. Az alábbiakban ismertetjük az oldal látogatóiról kapott és gyűjtött személyes információk körét.

Napló file bejegyzések

Mint a legtöbb weboldal a www.arukereso.hu is használ naplóbejegyzéseket. A naplóbejegyzésekben található adatok tartalmazzák az internet protokoll címet ( IP cím), a látogató által használt böngésző típusát, az internet szolgáltatót, dátum/ idő bélyegzőt, hivatkozó és kilépő oldalak címét, és a kattintások számát a látogatás alatt, hogy ennek segítségével látogatási szokásokat lehessen elemezni, az oldal kezelését és adminisztrációját hatékonyabban elvégezhessük, és követhető legyen a látogató mozgása az oldalon. Az IP cím és a hasonló információk nem köthetőek semmiféle személyes információhoz.

"Cookie"-k és "Web Beacon"-ok (kisméretű, a felhasználóval közvetlenül kapcsolatba nem hozható adatokat is tartalmazó adat-fájlok)

A www.arukereso.hu "cookie"-kat használ hogy látogatói választásait tárolja, pl. a látogató mely oldalakat nyitotta meg vagy töltötte le, illetve, hogy a látogató böngészőjéhez és egyéb a böngésző által küldött információhoz szabja a weboldal megjelenítését. Az oldal használatával a látogató elfogadja, hogy számítógépén a szolgáltató cookie-t helyezzen el. Néhány hirdető partnerünk használhat "cookie" -kat vagy "web beaconok"-et oldalunkon. Hirdető partnereink a Google Adsense, Adverticum, Etarget, Adpilot.

Az általuk üzemeltetett hirdetési szerverek vagy hálózatok olyan technológiát használnak, mely segítségével a hirdetések és a hivatkozások melyek a www. arukereso.hu -n jelennek meg, közvetlenül a látogató böngészőjében töltődnek le. Így automatikusan megkapják a látogatók IP címét, az internet szolgálatót, a használt böngésző típusát, és néhány esetben azt, hogy "Flash" program telepítve van. További technológiákat ("Cookie", "JavaScript", vagy "Web Beacon") használhatnak a reklám hatékonyság méréséhez, vagy ahhoz hogy a megjelenő hirdetések személyre szabottak legyenek.

A www.arukereso.hu -nak nincs lehetősége befolyásolni a "cookie" -kat, melyeket hirdetői használnak. A vonatkozó részletes Adatvédelmi szabályokat hirdető partnereinknél tekinthetik meg, amelyekből azt is megtudhatják, hogyan tudják elkerülni bizonyos adatgyűjtési eljárásokban való részvételüket. A www.arukereso.hu Adatvédelmi Szabályzata nem terjed ki, és cégünk nem szabályozhatja vonatkozó eljárását más hirdetőknek vagy weboldalaknak.

Ha szeretné letiltani a "cookie"-kat, ezt megteheti egyéni böngésző beállításain keresztül. Részletesebb információt a "cookie" -k kezeléséről az adott böngésző honlapján találhat. Ezen túlmenően a Google biztosítja, hogy a felhasználó a Google által megjelenített hirdetések kikapcsolására szolgáló oldalon (http://www.google.hu/privacy_ads.html) letilthatja a Google által elhelyezett cookie-kat. Az Adpilot rendszere által megjelenített személyre szabott hirdetésekről itt tud leiratkozni (http://adpilot.com/index.php?pid=privacy-opt-out). A cookie-k alkalmazásának tiltásával, törlésével az arukereso.hu oldal használata kényelmetlenebbé válhat a látogató számára. Oldalaink minőségének javítása érdekében a Google Analytics és Google AdWords rendszerek segítségével is nyomon követjük oldalaink felhasználási szokásait, mely szolgáltatások csak statisztikai adatokat biztosítanak, és nem nyújtanak semmilyen információt a látogatóink kilétét illetően.

Az arukereso.hu felhasználói adatbázis

A regisztrációs adatbázisban a Naspers OCS Hungary Kft. a felhasználó által megadott e-mail címet, jelszót, nevet (becenevet), lakcímet, telefonszámot, a regisztráció időpontját, valamint a regisztrációkori IP címét kezeli. A Naspers OCS Hungary Kft. a felhasználó egyedi azonosítójaként az e-mail címét tekinti.

A felhasználó saját facebook regisztrációjának felhasználása esetén a külön facebook adatkezelési nyilatkozata alapján osztja meg személyes adatait a Naspers OCS Hungary Kft-vel. A facebook felhasználási, adatvédelmi elveiről részletes tájékoztatást a facebook szabályzatai (http://www.facebook.com/policy.php és http://www.facebook.com/terms.php) biztosítanak.

A felhasználó által így megadott és a Naspers OCS Hungary Kft. által kezelt adatok elengedhetetlenül szükségesek az azonosításhoz, a kapcsolatfelvételhez.

A felhasználók megismerése, a szolgáltató tevékenységének könnyebbé tétele, a hírlevél és a szolgáltatások személyre szabása érdekében további adatok megadására is van lehetőség: nem, születési idő.

Az adatbázis a fentieken kívül tartalmazza, hogy a felhasználó kért-e e-mail hírlevelet vagy sem. A hírlevéllel kapcsolatos adatkezelést külön pont tárgyalja.

A megadott adatok többségének módosítását el lehet végezni a www.arukereso.hu oldalon.

Az adatok esetleges törlését az adatkezelőtől lehet kérni. A törlést az adatkezelő munkanapokon 24 órán belül teljesíti.

A felhasználó IP címét az adatkezelő az átkattintások ellenőrzésére érdekében kezeli. A felhasználó IP címét az átkattintástól számított 5 évig kezeli.

A Naspers OCS Hungary Kft. partnerei által nyújtott szolgáltatások minőségbiztosításának érdekében "megbízható bolt" programot üzemeltet. A Naspers OCS Hungary Kft. partnere által biztosított felhasználói adatokat, azaz a felhasználó nevét, e-mail címét, a felhasználó által vásárolt termék adatait, vásárlás dátumát e minőségbiztosítás rendszer működtetése, azaz a termék vásárlásával, partner értékelésével kapcsolatos visszajelzés érdekében kezeli.

Hírlevél szolgáltatás

A Naspers OCS Hungary Kft rendszeresen (jellemzően) hetente hírlevélben értesíti újdonságairól/az oldalon elérhető termékekről azokat a felhasználókat, akik a hírlevél küldését kérték. A kiküldött hírlevelek tartalma a felhasználók által megadott adatok alapján eltérő lehet. A hírlevél szolgáltatásról való leiratkozást az adatkezelő biztosítja. Fentieken felül a Naspers OCS Hungary Kft. rendszere egyéb - a szolgáltatásban magában rejlő - üzeneteket is küldhet alkalmanként.

Személyes adatok tárolásának módja, az adatkezelés biztonsága

A személyes adatok kezeléséhez a szolgáltatás nyújtása során alkalmazott informatikai eszközöket a Naspers OCS Hungary Kft. úgy választja meg és üzemelteti, hogy a kezelt adat:

  1. az arra feljogosítottak számára hozzáférhető (rendelkezésre állás);
  2. hitelessége és hitelesítése biztosított (adatkezelés hitelessége);
  3. változatlansága igazolható (adatintegritás);
  4. a jogosulatlan hozzáférés ellen védett (adat bizalmassága) legyen.

Az adatkezelő olyan műszaki, szervezési és szervezeti intézkedésekkel gondoskodik az adatkezelés biztonságának védelméről, amely az adatkezeléssel kapcsolatban jelentkező kockázatoknak megfelelő védelmi szintet nyújt és az adatkezelés során megőrzi

  1. a titkosságot: megvédi az információt, hogy csak az férhessen hozzá, aki erre jogosult;
  2. a sértetlenséget: megvédi az információnak és a feldolgozás módszerének a pontosságát és teljességét;
  3. a rendelkezésre állást: gondoskodik arról, hogy amikor a jogosult használónak szüksége van rá, valóban hozzá tudjon férni a kívánt információhoz, és rendelkezésre álljanak az ezzel kapcsolatos eszközök.

A Naspers OCS Hungary Kft. informatikai rendszere és hálózata egyaránt védett a számítógéppel támogatott csalás, kémkedés, szabotázs, vandalizmus, tűz és árvíz, továbbá a számítógépvírusok, a számítógépes betörések és a szolgálatmegtagadásra vezető támadások ellen. Az üzemeltető a biztonságról szerverszintű és alkalmazásszintű védelmi eljárásokkal gondoskodik.

Tájékoztatjuk a felhasználókat, hogy az interneten továbbított elektronikus üzenetek, protokolltól (e-mail, web, ftp, stb.) függetlenül sérülékenyek az olyan hálózati fenyegetésekkel szemben, amelyek tisztességtelen tevékenységre, szerződés vitatására, vagy az információ felfedésére, módosítására vezetnek. Az ilyen fenyegetésektől megvédendő a szolgáltató megtesz minden tőle elvárható óvintézkedést. A rendszereket megfigyeli annak érdekében, hogy minden biztonsági eltérést rögzíthessen, és bizonyítékkal szolgálhasson minden biztonsági esemény esetében. A rendszermegfigyelés ezen kívül lehetővé teszi az alkalmazott óvintézkedések hatékonyságának ellenőrzését is.

Az adatkezelő adatai, elérhetősége

Név: Naspers OCS Hungary Kft.
Cím: 1074 Budapest, Rákóczi út 70-72.
E-mail: info kukac arukereso.hu
Cégjegyzékszám: 01-09-186759
Adószám: 24868291-2-42
Adatkezelési nyilvántartási azonosítók: NAIH-74230/2014
NAIH-74231/2014

Jogorvoslati lehetőségek

Az érintett tájékoztatást kérhet személyes adatai kezeléséről, valamint kérheti személyes adatainak helyesbítését, illetve - a jogszabályban elrendelt adatkezelések kivételével - törlését a regisztrációnál jelzett módon, illetve ügyfélszolgálata útján.

Az érintett kérelmére az adatkezelő tájékoztatást ad az általa kezelt, illetőleg az általa megbízott feldolgozó által feldolgozott adatairól, az adatkezelés céljáról, jogalapjáról, időtartamáról, az adatfeldolgozó nevéről, címéről (székhelyéről) és az adatkezeléssel összefüggő tevékenységéről, továbbá arról, hogy kik és milyen célból kapják vagy kapták meg az adatokat. Az adatkezelő a kérelem benyújtásától számított legrövidebb idő alatt, legfeljebb azonban 30 napon belül írásban, közérthető formában adja meg a tájékoztatást. E tájékoztatás ingyenes, ha a tájékoztatást kérő a folyó évben azonos területre vonatkozó tájékoztatási kérelmet az adatkezelőhöz még nem nyújtott be. Egyéb esetekben a Naspers OCS Hungary Kft. költségtérítést állapít meg.

Az adatkezelő a személyes adatot törli, ha kezelése jogellenes, az érintett kéri, az adatkezelés célja megszűnt, vagy az adatok tárolásának törvényben meghatározott határideje lejárt, azt a bíróság vagy az adatvédelmi biztos 2 elrendelte.

A helyesbítésről és a törlésről az adatkezelő az érintettet, továbbá mindazokat értesíti, akiknek korábban az adatot adatkezelés céljára továbbították. Az értesítés mellőzhető, ha ez az adatkezelés céljára való tekintettel az érintett jogos érdekét nem sérti.

Az érintett tiltakozhat személyes adatának kezelése ellen, ha

  1. a személyes adatok kezelése (továbbítása) kizárólag az adatkezelő vagy az adatátvevő jogának vagy jogos érdekének érvényesítéséhez szükséges, kivéve, ha az adatkezelést törvény rendelte el;
  2. a személyes adat felhasználása vagy továbbítása közvetlen üzletszerzés, közvélemény-kutatás vagy tudományos kutatás céljára történik;
  3. a tiltakozás jogának gyakorlását egyébként törvény lehetővé teszi.

Az adatkezelő - az adatkezelés egyidejű felfüggesztésével - a tiltakozást a kérelem benyújtásától számított legrövidebb időn belül, de legfeljebb 15 nap alatt megvizsgálja, és annak eredményéről a kérelmezőt írásban tájékoztatja. Amennyiben a tiltakozás indokolt, az adatkezelő az adatkezelést - beleértve a további adatfelvételt és adattovábbítást is - megszünteti, és az adatokat zárolja, valamint a tiltakozásról, illetőleg az annak alapján tett intézkedésekről értesíti mindazokat, akik részére a tiltakozással érintett személyes adatot korábban továbbította, és akik kötelesek intézkedni a tiltakozási jog érvényesítése érdekében.

Amennyiben az érintett az adatkezelőnek a meghozott döntésével nem ért egyet, az ellen - annak közlésétől számított 30 napon belül - bírósághoz fordulhat.

Az adatkezelő az érintett adatát nem törölheti, ha az adatkezelést törvény rendelte el. Az adat azonban nem továbbítható az adatátvevő részére, ha az adatkezelő egyetértett a tiltakozással, illetőleg a bíróság a tiltakozás jogosságát megállapította.

Az érintett a jogainak megsértése esetén az adatkezelő ellen bírósághoz fordulhat. A bíróság az ügyben soron kívül jár el.

A Naspers OCS Hungary Kft. az érintett adatainak jogellenes kezelésével vagy a technikai adatvédelem követelményeinek megszegésével másnak okozott kárt megtéríti. Az adatkezelő mentesül a felelősség alól, ha a kárt az adatkezelés körén kívül eső elháríthatatlan ok idézte elő.

Nem kell megtéríteni a kárt annyiban, amennyiben az a károsult szándékos vagy súlyosan gondatlan magatartásából származott.

Adatkezelést érintő panasszal a bíróságnál, illetve a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál lehet élni:

Székhely: 1125 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 22/c
Postacím: 1534 Budapest, Pf.: 834
Telefon: +36 (1) 391-1400
Telefax: +36 (1) 391-1410
E-mail: ugyfelszolgalat@naih.hu

1 2012. január 1-től: az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény alapján.

2 2012. január hó 1-től Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság

^